Премини към основното съдържание

Заради COVID-19 се отменят литийното шествие и ритуалът по хвърлянето на богоявленския кръст в община Симитли

image

Във връзка с усложнената епидемична обстановка в страната, предизвикана от разпространението на Коронавируса, съгласувано със свещениците, кметът на община Симитли Апостол Апостолов заедно с кметовете по населени места, решиха да бъдат отменени традиционното литийно шествие и ритуалът по хвърляне и изваждане на Богоявленския кръст от ледените води в община Симитли. Ритуалът се мести в дворовете на храмовете.

Причината е пандемията от коронавируса, наредбите да се избягват струпвания на много хора на едно място и най-важното – да се запази здравето на жителите на община Симитли, защото няма нищо по-важно и по-ценно от човешкия живот.

Великият Богоявленски водосвет, който по традиция се прави на брега на река Струма, ще бъде извършен утре от 08:30 ч. в храм „Рождество Богородично“ гр. Симитли. А в сряда, на 06.01. рано сутринта, ще бъдат проведени тържествената служба за Йордановден и традиционният търг за иконите.

Ръководството на Община Симитли и кметовете по населени места апелират за разум и призовават всички да бъдат отговорни към себе си и околните и да спазват стриктно всички противоепидемични мерки.