Премини към основното съдържание

За осемнадесета година в Симитли бе открито Неделното училище към храм „Рождество Богородично“

Неделно училище, нова учебна година, Апостол Апостолов

На днешния християнски празник Покров Богородичен за 18 поредна година се сложи началото на учебната година в Неделното училище към храм „Рождество Богородично“ в Симитли.

Тържествено със стихове, децата от Неделното училище посрещнаха родители, близки и гости за отпочването на новата учебна година. По традиция това се случва първата неделя на месец октомври.

И тази година над 20 деца се записаха да се учат в Неделното училище към храм „Рождество Богородично“. Тяхната учителка Василка Дафкова каза, че всяко дете, а и техните родители, са „Добре дошли“ в учебните часове. Учебният ден в Неделното училище е с продължителност 90 минути, като всеки учебен час е с времетраене от 30 минути. Уроците се провеждат всяка неделя от месеца, с изключение на последната, която е определена за почивна, за да може децата да си починат, но и да прекарат повече време със своите семейства, роднини и приятели.

В своите часове те ще имат теоретични познания, практични дейности, песнопения и най-важното да се научат, че няма нищо по-хубаво от това да носят вярата в сърцата си, да знаят и спазват християнските добродетели и ценности и да се уповават на Бог в своето ежедневие.

Гости на празника на децата от Неделното училище бяха Апостол Апостолов, Вилимир Александров, Таня Янкова – директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли, родители и близки, както и г-жа Шалдева и г-жа Сотирова, които преподават часове по религия в местното училище.

Отец Спас благослови всички деца, а заедно с него те изрекоха Господната молитва „Отче наш“: „Отче наш, Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето така и на Земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости ни дълговете, тъй както ние прощаваме на нашите длъжници; и не ни въвеждай в изкушение, но избави ни от лукавия. Защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки! Амин!“

В края на празничната програма децата подариха на своите гости малък подарък, след което бе разчупена и раздадена питка на всички, а за децата от Неделното училище имаше и вкусна почерпка.