Премини към основното съдържание

Ученици от с. Долно Осеново отбелязаха “Седмицата на предприемачеството”

За поредна година учениците на Обединено училище ,,Св. Паисий Хилендарски" - с. Долно Осеново отбелязаха ,,Седмицата на предприемачеството” под ръководството на своите учители Силвия Сиракова и Илияна Яворова.


Тази година в инициативата се включиха учениците от 10. клас, специалност ,,Текстообработване". Стартът на кампанията бе даден на 14.11.2022 г. и 15.11.2022 г., когато учениците представиха презентации, свързани с професиите на бъдещето, най-търсените професии, професията, която се изучава в училището и други.


На 17.11 се проведе инициатива за кариерно ориентиране. В нея институции- домакини от общината и населеното място предоставиха на учениците работни места, до които да се докоснат за ден, да почерпят опит и вдъхновение. 

Ученичката Елиса Змиярова се запозна отблизо с работата на Вилимир Александров - председател на Общински съвет - Симитли и Маруся Филатова - ръководител на отдел проекти в община Симитли. Йоана Въгленова се запозна и влезе в роля на банков служител в “Инвестбанк” под ръководството на Снежана Георгиева. Ванеса Мунгьова сключи няколко застрахователни полици при г-жа Анета Гоцева. Емил Крънчов, със своите знания от специалността, влезе успешно в роля на оператор въвеждане на данни в здравната служба в село Долно Осеново под ръководството на Ина Кюртова. Мария Въгленова си припомни как минава един ден в детската градина. Под ръководството на г-жа Павлина Димитрова, ученичката от 10. клас се запозна подробно с професията учител в предучилищна възраст. Ивайло Мунгьов цял ден изплащаше пенсии като работник на гише в пощата, където получаваше насоки от Анета Кландова. В ролята на библиотекар успешно се представи Александър Кантуров, следвайки насоките на Величка Ботушова за попълване на картотека и други документи. 
В училището си, учениците Дейвид Крушов и Антонио Баталов влязоха в ролите на нашите заместник-директор - Райна Зашева- Кълбова и директор - Лиляна Качулска.
 

На 18.11.2022 г. като завършек на инициативата, се организира и проведе кръгла маса на тема ,,Седмицата на професиите".  На дискусията присъстваха всички ученици от 10.клас, учители и директорът на училището госпожа Лиляна Качулска. В рамките на дискусията всеки участник имаше възможността да представи професията през своя поглед. С включването си в инициативата амбицираните ученици  ,,заразиха" с младежки ентусиазъм и добро настроение. 
Учениците отправят специални благодарности за г-жа Лиляна Качулска за помощта да се реализира тази инициативата и на всички гореспоменати.