Премини към основното съдържание

Симитли се готви за кукерския фестивал! Заявки за участие се приемат до 6 януари!

Община Симитли започна трескава подготовка за един от най-големите си празници – Международния кукерски фестивал „Симитлия – Древната земя на кукерите“. С това стартира и записването на маскарадните групи от цялата страна и чужбина за деветнадесетото издание на фестивала.

 

Всички кукерски групи са добре дошли отново през януари в Симитли. Добре дошли са всички, които приемат, пазят и предават кукерската традиция, с пъстротата и различието на всяка държава, регион, град, село, махала…

 

Могат да участват всички, отвсякъде, без значение числеността и възрастта на групата, обредите и ритуалите, които пази и съхранява. Трябва само някой от групата да установи контакт с организаторите от Община Симитли и да сподели желанието си да бъде част от кукерската магия в Симитли през януари.

 

Всяка година, във втората събота на месец януари, кукери отвсякъде се събират в Симитли – Древната земя на кукерите. И пак ще е така. През 2023 година, на 14-и януари. За 19-а поредна година. На стадиона в Симитли ще се съберат хиляди кукери, бабугери, мечки и мечкари, попове, кючекини, актуални образи от политиката и шоуто… цял ден в събота, от рано до късно, творят магична атмосфера, пропита с дух, традиции и много мерак да пребъде обичаят.

 

Тази година, за улеснение на участниците, е изготвен онлайн формуляр, който се попълва бързо и лесно и се изпраща до организаторите. Община Симитли очаква заявките за участие на маскарадните групи до 6 януари.

 

Всяка група, която има желание да се включи в най-мащабното събитие в региона – фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите“, може да го направи на следния линк:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdfWuBniyCHvQ4X2jhnBMynMYSmUmO27hd-cSJbRuv-MY8SnQ/viewform?usp=sf_link

 

За повече информация, можете да се обадите на тел.:

• 0748 7 21 38 – ОбА – гр. Симитли;

• 0885252706 – Гергана Стоименова / Секретар на ОбА – гр. Симитли