Премини към основното съдържание

Симитли отбеляза 24 май с шествие и празничен концерт на стадион „Септември“

24 май, шествие, Апостол Апостолов

Днес е 24 май.  Денят, събрал духовната енергия на нацията и възторжения ек на празничните камбани! Денят, побрал в себе си вълнението на всички, прекрачили училищния праг. Няма друг ден, който обединява миналото и настоящето и отправя смело поглед към бъдещето.


 
С празнично шествие започна днешният празничен ден в Симитли, с което се отбеляза Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

 

Много ученици, учители, граждани и гости се включиха в шествието, което тръгна от двора на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли и продължи до стадион „Септември“, където се проведе празничен концерт под надслов: „24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост“.

 

Вълнението на днешния празничен ден сред развълнуваните ученици и горди учители, споделиха и кметът на община Симитли Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, както и целият кметски екип в лицето на зам.-кметовете Евгения Георгиева и Юлиан Мишев, както и секретаря на общинска администрация - Симитли Гергана Стоименова.

 

Празничният концерт на стадиона започна с посрещане на свещеното училищно знаме и химн на Република България. С поздравителен адрес и поздрав към всички присъстващи, които изпълваха трибуните на стадиона в Симитли, отправиха водещите на днешният празник  от името на кметът на община Симитли Апостол Апостолов по повод 24 май.

 

Красиви, усмихнати и празнично пременени, възпитаниците на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли, представиха рецитали, песни и танци, с което дадоха старта на литературно-музикалната композиция, посветена на Деня на славянската писменост и българска просвета и култура.

 

24 май е и ден на читалищните и културни дейци, работещи в народните читалища. Народното читалище е символ на просвета, култура, образование и книжовност. В празничният концерт на стадион „Септември“ взеха участие и школи от местното читалище, възпитаници на ансамбъл „Веселие“, с ръководители Калинка и Любомир Марянски.

 

Под ръководството на г-н Александър Георгиев, учител по музика в местното училище СУ - Симитли, нашите гласовите деца Христо Ковачки и Стефан Ташев изпяха песента „Песен за България“, както и рецитал на стихотворението "Реч на нашите деди" от четвъртокласничката Теодора Топова. Участие в тържествената програма взеха и красивите грации от спортният клуб по гимнастика в Симитли.

 

В юбилейна 110-годишнина от създаването на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли, празничната програма завърши с красива   физкултурно-музикална композиция на учениците от прогимназиален етап и възпитаници на г-жа Гергана Янчова, г-жа Величка Воденичарска и г-н Кристиян Крушов.

 

На днешният празник, грамоти от Министерство на образованието и науката получиха старши учителите Вяра Иванова Боянска и Таня Петрова Пирнарева за дългогодишната и цялостна професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование.


Честит да бъде денят на светите братя Кирил и Методий. Честит празник!