Премини към основното съдържание

Сдружение „Тунджа“, село Александрово, община Павел Баня дефилираха последни на фестивала „Симитлия - Древната земя на кукерите“

Сдружение „Тунджа“, село Александрово, община Павел Баня дефилираха последни на фестивала „Симитлия - Древната земя на кукерите“. Групата при Народно читалище „Кирил и Методий -1896 година” се ръководи от Стефан Загоров.

 

Съставът на групата е от млади хора, които изпълняват българските традиции, идващи от векове. Игрите на старците са характерни за община Павел баня, област Стара Загора. Отличават се с оригиналност и самобитност.

 

Пред публиката в Симитли те представиха обичая „Сирни заговезни”. На този ден цялото семейство се събира около софрата на която стопанката е сложила характерните за обичая ястия - халва, яйца, погача, ябълки, орехи, извършва се и обичаят „Хамкане“ . Иска се прошка от най-възрастния в семейството и опрощаване на сторените грехове през годината,целуването на ръка и пожеланието за леки пости.

 

Игрите на старците на този ден символизират началото на пролетното слънчево равноденствие и началото на новата стопанска година,изгонването на злите духове и болести от всеки дом,пожеланията и наричанията на водача за здраве и берекет през цялата година.

 

Маските на старците са изработени от козя кожа ,а самата маска наречена „Сурат”,който се прикрепя към кожата се изработва от различни вълнени парчета и украси.

 

На кръста старците носят колан с хлопки,чийто звън прогонват злото,в ръката си държат дървена сабя наречена калъчка.С игрите на старците и прогонването на злото идва и пролетта ,която носи със себе си събуждането на цветята и хората за работа след дългата и тежка зима,веселието на стопаните което се изразява в хорото около софрата.

 

Характерно за техния обичай е въртенето на овалия/ тояшка, на която се връзват кори от черешово дърво/ запалва се и се върти от всички в къщата за здраве.Съставът се отличава с много участия и награди от градовете Перник, Габрово, Ямбол, Раковски, Казанлък и други.