Премини към основното съдържание

С поднасяне на венци и цветя Община Симитли отбеляза Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Апостол Апостолов, 2 юни, Христо Ботев

Днес 2 юни, деня в който прекланяме глава пред делото на великия революционер Христо Ботев и всички загинали за свободата на България обществеността в Симитли отбелязаха 148-ата годишнина с поднасяне на венци и цветя пред бюст – паметника на Ботев, разположен в мемориалния парк в града.

Отдаването на почит към националния ни герой и всички знайни и незнайни борци за свобода и независимост започна с шествие от сградата на Общинска администрация – Симитли до мемориалния парк, предвождано от барабанчик.

Начело на шествието застанаха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, зам.-кметът на Община Симитли Елеонора Гаврилова, следвани от представители на общинска администрация – Симитли. Поклон поднесоха и директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли Таня Янкова и нейният заместник Борислав Дафков, също така учители и ученици от местното училище, културни дейци, представители на Народно читалище „Св. Климент Охридски“ и граждани.

Учениците от седмите класове в местното училище бяха подготвили рецитал по повод отбелязването на 148-ата годишнина от гибелта на Ботев и денят, в който почитаме знайните и незнайни мъже и жени, загинали в борбата за нашата свобода.

След края на рецитала признателните симитличани положиха цветя и венци пред бюст – паметника на Христо Ботев, свеждайки глава пред героичното му дело и отдавайки почит към всички борци за свобода, с чиято кръв е пропита българската земя и на които дължим възможността да живеем в свободна България! Цветя бяха положени и от името на народния представител Стефан Апостолов, който бе сред всички присъстващи.

Днес Ботев е сред най-обичаните ни национални герои, оставили светла диря в съзнанието на поколения българи. А неговата поезия и публицистика са скъпи на всеки от нас. За първи път денят на Ботев се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година.  От 1901 година насам 2 юни официално се чества като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Когато е писал поемата си „Хаджи Димитър“, Ботев едва ли е предполагал, че невероятните му думи: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира...“ той пише и за себе си...!

Поклон пред героите ни, записали имената си със златни букви в пантеона на честа и славата на Отечеството!  

Купуването и продаването на гласове е престъпление!