Премини към основното съдържание

Празник е! Почитаме покровителя на пчелите Прокопий

Прокопий, пчелари

Празник е! На 8 юли почитаме паметта на св. великомъченик Прокопий, известен като Прокопий Пчелар, покровителя на пчелите, а имен ден празнуват Прокопи и Теофил.

Той е роден в Йерусалим във втората половина на III век и преди да се покръсти носел името Неаний (съответства на Младен). Майка му била езичница и го възпитала в езическите си вярвания, а после го дала на служба при император Диоклетиан. Той го назначил за управител на град Александрета в Сирия и му заповядал строго да преследва и наказва християните, ако те не се откажат от вярата си и Иисус Христос, и не искат да почитат идолите. Защото Диоклетиан смятал засилването на езическата религия за важно в укрепването на държавната власт в огромната империя.

Неаний вече имал впечатления от добротата и от примерния живот на много християни, и затова не бил убеден в правотата на императорската повеля, но трябвало да я изпълни. По пътя за Александрета обаче се извила силна буря и той видял във въздуха светъл кръст, като чул глас да го призовава към вярата в Христос. От друга страна младият военачалник бил насърчаван от майка си да продължи с жертвоприношенията пред идолите. А когато накрая Неаний й казал, че вече е готов да приеме християнството, майката се оплакала на императора от сина си. Диоклетиан се разгневил и заповядал за назидание да накажат отклонилия се в християнството Неаний.

Той останал твърд в християнската си вяра, готов да отиде и на смърт заради Христос.

Бил хвърлен в тъмница, където започнали изтезания, редувани с убеждаване да се откаже от вярата. А местни християни помогнали да бъде покръстен в килията с името Прокопий ("преуспяващ"). Като видели вярата и мъжеството на изповедника, някои войници и видни граждани също така се обърнали към Христос.

Но и те веднага били жестоко наказани с обезглавяване.

Най-накрая и великомъченикът Прокопий бил посечен с меч. Това станало в 303 г.