Премини към основното съдържание

Писателят Владо Каперски представи в Симитли своята книга „Светец и цар“

Владо Каперски, представяне, книга

Днес писателят Владо Каперски представи поредната си книга „Светец и цар“, която вече е на пазара. В залата на НЧ „Свети Климент Охридски – 1922“ в Симитли, близки, приятели и последователи с интерес слушаха думите на Благой Пилрски, който направи кратко резюме за творчеството на своя приятел Владо.

 

Представянето на книгата бе уважено и от кметът на община Симитли Апостол Апостолов, който поздрави автора и си закупи няколко книги, които ще намерят място в личната му библиотека.

 

За всички присъстващи в залата ученичките Ивана Димитрова и Ивайла Сандева от 11 "А" клас от СУ "Св. Св. Кирил и Методий" - град Симитли прочетоха подбрани откази от новата книга на автора.

 

„Светец и цар“ е новият исторически роман на Каперски, който разказва за срещата на свети Иван Рилски с набожния и миролюбив цар Петър, син на Симеон Велики.

 

Книгата дава нов поглед и преоценка на историческите факти, както споделя самият автор. Пред своята публика в Симитли той сподели, че историята се прави не от войни, кръвопролития и завоевания, а от личности с хуманитарни идеи, какъвто е бил и самият цар Петър. Цар Петър е търсил по-голям авторитет, за да заздрави управлението си и го намира в лицето на Свети Иван Рилски.

 

Това е роман, в който освен събитията – достоверни или плод на авторските художествени интерпретации, се преплитат със съвременната нишка в повествованието.

 

Сред книгата „Светец и цар“, авторът предостави и още две свои произведения пред читателите в Симитли,това са "Плебеят - Патриций" и "Към виделина".