Премини към основното съдържание

Отбелязваме два празника днес. Църквата прославя Св. Пантелеймон и Св. Седмочисленици

Днес Православната църква прославя свети великомъченик Пантелеймон и свети Седмочисленици.

 

Св. Пантелеймон бил от град Никомидия. Според житието му, той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Той бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".

 

Почитта към св. Пантелеймон била голяма още в Първата българска държава. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.

 

В община Симитли паметта на светеца се чества като храмов празник в планинското село Сухострел. По традиция, ежегодно, миряни се събират на святото място, за да почетат празника, за да запалят свещ за здраве и да похапнат вкусен курбан. И днес, жители и гости на селото ще се съберат, за да отбележат празника.

 

Имен ден празнуват Добрин, Пантелей, Добри, Добрина.

 

На 27 юли се чества още и успението на свети Климент Охридски.

 

По древна традиция, на този ден Църквата е отредила да се чества паметта на седемте славянски просветители: св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. За всеки един от тях в църковния календар има отделен ден, но днес те се празнуват заедно под хубавото име Седмочисленици.