Премини към основното съдържание

Кметът Апостол Апостолов бе гост на открит урок в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Симитли

открит урок

Традиционна обмяна на добри практики в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Симитли се проведе през изминалите дни в местното училище.

 

В поредното доказателство за професионализма на учителите и високото качество на образованието в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Симитли, се превърна откритият урок за самоподготовка по човека и природата в групата за целодневна организация на учебния ден – ІІІ“а“ и ІІІ“б“ класове, на тема „Основни органи в човешкото тяло“, проведен от старши учител, г-жа Росица Манова.

 

Богатият педагогически опит и изявите и в областта на информационните технологии провокираха интереса към урока, както сред учителите, така и извън педагогическата колегия. Сред многобройните гости бяха:  г-н Апостол Апостолов – кмет на община Симитли,  г-жа Таня Янкова – директор на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ - Симитли,  г-жа Анета Марянска – старши експерт за обучението в начален етап в РУО, Благоевград,  г-жа Ваня Добринска и г-н Борислав Дафков – заместник-директори, както и много учители от всички етапи на обучение.

 

Още първите минути на урока оправдаха очакванията на присъстващите. Забавните задачи в електронната платформа LearningApps за интерактивни и мултимедийни приложения накараха децата да се отпуснат и забравили за многото гости, се надпреварваха да отговарят на въпроси, чрез които учителят умело ги разходи в материала по различни учебни предмети – един много важен похват за поддържане на знанията в дълготрайната памет.

 

Изпълнението на задачите за домашна работа, което беше и основната цел на урока, показа, че учениците имат изградени навици за самостоятелна работа с учебната тетрадка и разнообразните работни листи; че владеят отлично материала и се справят безпроблемно с предизвикателствата, пред които учителят ги изправяше.

 

 С много майсторство, по ненатрапчив начин, под формата на игри, г-жа Манова обогати знанията на децата за значението на органите в човешкото тяло; за грижите, които ние, хората, трябва да полагаме за тях и не на последно място, обърна сериозно внимание на вредните навици, които водят до тяхното увреждане.

 

 Редуването на разнообразни игри и задачи не само поддържаше работоспособността и бодрото настроение на учениците, но и работеше за развитие на такива качества като съобразителност, концентрация, асоциативно мислене, бързина и точност. Особено интересна за децата се оказа играта на асоциации, а с проблемната задача: да открият и отстранят грешките в илюстрацията с разположението на органите в човешкото тяло, учениците не само се справиха блестящо, но и демонстрираха завидни знания.

 

Практическото приложение и значението на изучаваното учебно съдържание за живота пронизваха всяка една от дейностите в урока. С много отговорност се отнесоха третокласниците и към задачата да измерят гръдната си обиколка след вдишване и издишване, показвайки, че могат да работят в екип – едно от важните умения на 21 век.

 

Освен многобройните интегративни връзки с различни учебни предмети: музика, математика, физическо възпитание и спорт, български език и литература, човекът и обществото, г-жа Манова не пропусна да отдели специално място и за развитие интересите на децата. Доказали се през годините като добри артисти, учениците от ІІІ“а“ клас бяха подготвили и драматизация на приказката „Най-голямото богатство“, с която поздравиха всички гости.

 

Наред с високата оценка за работата си, дадена им както от г-жа Манова, така и от всички присъстващи, учениците получиха и подаръци, а гостите си тръгнаха с букетчета от червени сърца, изработени от децата в часовете за занимания по интереси.

 

Доказателство за професионализма и високото качество на проведения урок беше и специалната покана, която старши експертът, г-жа Марянска, отправи към г-жа Манова за участие в ежегодната кръгла маса за споделяне на добри педагогически практики в област Благоевград през месец юни.