Премини към основното съдържание

Ромите в Симитли празнуваха в аванс Банго Васил

Банго Васил Василица

Каква по - голяма веселба за ромите от Банго Васил. Десет дни преди настъпването на ромската нова година, ресторант „Пирин“ в Симитли се оказа тесен за всички, които пожелаха  да празнуват заедно. Както всяка година, така и тази, нашите приятели от ромската махала показаха, че центърът на купона е дансингът, където не спираха да показват своето празнично настроение и възможности в танците.

По повод празничната вечер, ресторантът събра около 300 роми на обща трапеза.  По традиция те празнуват Банго Васил в дните около 14-ти януари, когато е нова година по стар стил, тачена от ромите като Василица.

Ромите за пореден път показаха, че са най-добрите в музиката и танците. Дълги хора и кючеци се вихреха в ресторанта. Всички празнуваха в ритъма на музиката и си пожелаха новата година да бъде здрава и успешна за всички. Вечерта бе изпълнена с много настроение и изненади. За всички присъстващи имаше томбола с интересни награди, някои от които бяха и много вкусни.

На дългите трапези не липсваше нищо, масите бяха богато отрупани. За доброто настроение на всички празнуващи се погрижиха местните музиканти, които изпълняваха различни емблематични ромски ритми.

С едноминутно мълчание всички отдадоха почит на техният приятел и лидер през годините Живко Илиев - Кантоно, както и на всички техни близки, които не са вече сред тях.

Кметът на общината Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общинският съвет Вилимир Александров, представители на местния бизнес и много приятели уважиха най-големия празник на ромите и се веселиха заедно с тях. Кметът Апостолов им пожела новата 2023 година да бъде здрава и успешна за всички.