Премини към основното съдържание

Грандиозен концерт-спектакъл ознаменува 100-годишния юбилей на НЧ "Св. Климент Охридски - 1922" - град Симитли

С изключително тържествен и вдъхновяващ концерт-спектакъл, с поклон и признание пред неугасимия дух на самодейците и с голяма празнична торта, читалищни и кулкурни дейци, както и жители и гости на община Симитли, отпразнуваха вековния юбилей на Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1922“ – град Симитли.

Голямата зала на културната институция се оказа твърде малка, за да посрещне всички, които искаха да бъдат в своето читалище за неговия стогодишен рожден ден и да се насладят на таланта на самодейците от школите към „огнището за родолюбие“. А сцената – твърде малка, за да побере на себе си всички самодейци към Читалището, които бяха подготвили красив букет от музика, песни, танци и притчи за „Честит юбилей“. Това са децата от Детски танцов състав „Изворче“ с ръководител Любомир Марянски, Денс клуб „Бонита“ и школата за мажоретки с ръководител Калина Марянска, школата по актьорско майсторство с ръководител Елисавета Георгиева, школата по народно пеене с ръководител Елица Боянска, Мъжка фолклорна група „Изворите“ и Женска фолклорна група „Детелина“. 

Изключителна атмосфера още от входната врата на духовната институция. Празнична украса посрещна всички гости, дошли да споделят тържеството на родното Читалище, а красива музика, изпълнявана на живо от акордеониста – Христо Златков, се лееше докато гостите се настаняваха удобно в уютния киносалон. 

Началото на празничния концерт-спектакъл даде гост-водещият Рангел Вангелов с трогателно стихотворение „Вековно читалище“ на Любомир Марянски. Приветствие към всички за „Добре дошли“ отправи Елисавета Георгиева – водещ на събитието и ръководител на школата по актьорско майсторство към просветната институция. 

Концерт-спектакълът бе разделен на три блока, като в първия блок се редуваха модерни танци, красиви песни и приказки, аплодирани с голяма емоция от всички присъстващи.

Специален плакет по повод „100 години Читалище – гр. Симитли“ бе връчен от кмета на община Симитли – Апостол Апостолов. С почетен знак и грамота бяха удостоени от Васил Новоселски - председател на Областен читалищен съвет за област Благоевград, председателя на НЧ „Св. Климент Охридси – 1922“ – град Симитли – Таня Тасева, която отбеляза, че наградите са за целия екип на Читалището, който неуморно и с плам работи за обогатяване на духовния и културен живот, съхранение и развитие на народните песни, танци и обичаи, и секретаря – Димитринка Байракова. Кошници с цветя и поздравителни адреси Читалището получи от председателя на Общински съвет – Симитли – Вилимир Александров, ФТА „Веселие“, Кирил Бельов и Петър Тодоров – бивши ръководители на школата по народни танци към Читалището и Народни читалища от Благоевградска област. 

Почетни грамоти и плакети бяха връчени от секретаря на НЧ „Св. Климент Охридски – 1922“ – град Симитли – Димитринка Байракова на самодейци, ръководители на школи, председатели на Читалището и всички, които са оставили къс от сърцето и таланта си в него и са добринесли за развитието на читалищното дело. 

На официалната церемония бяха обявени и победителите в обявения конкурс за есе, рисунка и стихотворение на тема „Читалището в моите очи“. С трето място за есе бяха излъчени Гергана Стоименова и Екатерина Бачева. Награди за второ място получиха Пламена Марянска и Георги Попов. Първите места са заслужили Деа Иванова и Ивайла Сандова. За стихотворение награда за трето място получи Михаела Методиева, за второ – Петя Цветанова, а за първо – Михаела Александрова. В категория „Рисунки“ бяха наградени: Пламена Марянска – трето място, Божидар Докузов – трето място и Валентина Ружинска – първо място. Поздравления на всички деца, участвали в конкурса! 

Благодарности бяха отправени към всички, присъстващи на мероприятието, защото „Целият този път, наситен със събития, е станал възможен благодарение на всички, които присъствате тук днес!“ – подчертаха водещите.

Програма продължи с китка от красиви народни песни и танци. А публиката не спираше да аплодира възторжено всички изпълнения. 

В края прозвуча „Многая лета“ на Борис Христов, с което самодейците си дадоха обещание следващият юбилей да бъде още по-грандиозен. Мероприятието завърши с Химна на град Симитли, изпълнен от всички участници в празничния концерт и голяма торта.