Премини към основното съдържание

Днес православната църква почита покровителя на пчеларите Св. Харалампий

Свети Харалампий, вед,пчелари,медари

На 10 февруари църквата чества паметта на Св. Харалампий, загинал мъченически по време на гоненията срещу християните през III век.

Св. Харалампий е смятан за покровител на меда и пчеларите. А народът нарича този ден още Хараланбей, Араланбей, Чуминден, Харалапинден. 

Празникът остава в българската традиция като един от последните зимни празници. От този ден народът започвал да обработва земята, след като зимата си е отишла със свети Атанас. 


Харалампий бил епископ в Магнезия, Мала Азия, смел проповедник на вярата. Както е записано в житието му, роден е около 85 г., умира през 198 г. на 113 годишна възраст.

Според църковното предание мъчителите разкъсвали кожата му с железни нокти, но раните му чудотворно зараствали всяка нощ. Преди небесните ангели да вземат душата му на небето, светият старец помолил Бога да дари телесно здраве и душевно спасение на всички човеци. Ето защо той се счита за един от светците-лечители.


Може би заради чудодейното му излекуване, народът също много почита Св. Харалампий, като му отрежда роля на целител и пазител на здравето. В народната традиция Св. Атанас е покровител на чумата, а Св. Харалмпий пази от нея. Той често е изографисан, как я държи затворена в стъкленица.


На този празник не се върши никаква домашна работа, да не се разсърди светецът и да пусне болестите. Само жените месели обреден хляб с орнаменти кръст, няколко пъпки, имитиращи чумата, и по края на питата – венец, символ на здравето. Докато ставал хляба, носели мед в църквата да бъде осветен на специална празнична литургия. С този мед се ядяла питата, чупела се за здраве, а меда пазели като цяр до догодина.

Днес 10.02.2024 година, пчелари, медари и миряни ще почетат празника Свети Харалампий в едноименната църква "Св. Харалампий" в село Железница от 12 часа с водосвет и освещаване на меда.

Днес Православната църква почита и Св. мъченица Валентина. Тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Св. Валентина станала жертва на гоненията срещу християните през 308 г. при римския император Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.)
 
Когато мъчителите се опитали да я накарат насила да направи приношение в езически храм, тя хвърлила камък върху жертвеника и се обърнал с гръб към горящия на него огън. Заради тази постъпка езичниците я обезглавили. От латински името Валентина означава силна.
 
На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валя.