Премини към основното съдържание

Десетки се събраха на курбан за здраве за храмовия празник на църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в село Мечкул

Апостол Апостолов, село Мечкул, Цветанка Илчова, курбан, Петър и Павел

Днес в деня, в който почитаме паметта на светите равноапостоли Петър и Павел, църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в Мечкул отвори врати и посрещна скъпи гости.

Църквата е една от най-старите в община Симитли. Храмът е изграден през 1892 година. На над 130 години тя привлича погледите на всеки, преминал край храма. Интериорът е разделен на три кораба с два реда дървени колони с арки. Стените са частично измазани. Таванът над средния кораб е по-висок, дъсчен с апликации и свързан с колонадите. Стенописите и иконостасът са изработени от банския зограф Михалко Голев в 1898 - 1899 година. Ценни са и владишкият трон, амвонът, кованите свещници и ктиторските столове.

В днешния ден божият дом събра потомци, жители и гости на селото, които запалиха свещ за здраве.

Празникът на църквата „Св. Св. Петър и Павел“ в Мечкул почетоха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, неговата съпруга д-р Мария Апостолова, депутатът Стефан Апостолов, кметският наместник на село мечкул Цветанка Илчова, председателя на ОбС – Симитли Вилимир Александров, зам.-кметът на община Симитли Елеонора Гаврилова и кметове на съседни села.

Отец Яне отслужи водосвет, след което благослови курбана, който е дарен от Никола Николов - “Ники метал”.