Премини към основното съдържание

Архиерейска Света литургия бе отслужена в храм "Рождество Пресвета Богородица" в Симитли с почит към Св. Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител

Свети Стилиан, празник, Архиерейска Света литургия, негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, отец Спас

Голям празник е днес!

На 26 ноември българската православна църква почита Св. Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител. Светецът се почита като покровител на децата и особено на кърмачетата.  

По повод празника на закрилника на децата, в храм „Рождество Богородично“ и в параклиса „Св. Стилиан“, в град Симитли негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, отец Спас Веселински в съслужение с други свещеници отслужиха Архиерейска Света литургия.

За да изслушат Архиерейска Света литургия, както и да запалят свещ за здраве, Божият храм в Симитли бе посетен от много жители още от ранните часове на деня. Сред тях бе и кметът на община Симитли Апостол Апостолов и неговата съпруга д-р Мария Апостолова.

Децата от Неделно училище при храм "Рождество Пресвета Богородица" в Симитли също присъстваха и бяха благословени от негово Високопреосвещенство митрополит Серафим.

В този ден майките не трябва да работят нищо за да са здрави децата им. Прозвището на Свети Стилиан е още от времето на неговия земен път, края на IV и началото на V век. Той е роден в Пафлагония Мала Азия, откъдето произлиза и името му. Живял е в края на IV и началото на V век. Стилиан раздал имуществото си, станал монах и се прочул като чудотворен лечител на децата, заради което получил и прозвището „Детепазител“.

На иконите светецът най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва "благославящ" жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче.

 

Честит имен ден на всички, които носят името Стилиан, Стилиана, Стилиян, Стилияна, Стелян, Стела, Стилян, Щерян, Щеряна, Щилиан, Щилиана, Щилиян, Щилияна и производните им.