Премини към основното съдържание

Ансамбъл “Веселие” вдигна публиката на крака в Полша

Ансамбъл „Веселие“ – град Симитли, взе участие в XVIII Световен фолклорен фестивал „RAINBOW“ в гр. Елк, Република Полша. 

 

По време на фестивала, танцьорите на Любомир и Калина Марянски, показаха завидно танцово майсторство, демонстрираха красотата на българската народна носия и бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

 

Във фестивала участие взеха още едни от най-изявените ансамбли от Словакия, Гана, Украйна, Мексико, Унгария, Египет, Литва, Индия и Полша.

 

Първият ден бе ден за България, в който момичетата и момчетата от ансамбъл „Веселие“ „разходиха“ публиката из цялата ни фолклорна съкровищница.

 

По време на престоя в Елк, разходки с водни колела, състезание по боулинг,  в което „Веселие“ спечели трето място и въжени градини допринесоха за многото приятни преживявания в града, разположен до езерото Елк. По време на пътуването танцьорите посетиха също Будапеща и Краков, които плениха децата със своята история, култура и архитектура.

 

Ансамбълът на Симитли участва във фестивала за трети път, след като през 2015 и 2016 година също имаше възможността да представи България на голямата сцена в Елк, Полша и да застане до едни от най-изявените ансамбли в света.


През 2016 година, заедно с другите участници от Португалия, Турция, Литва, Германия, Сингапур, Гана, Холандия, Чехия и домакините от Полша, ансамбъл „Веселие“ бяха част от начинанието на домакините да влязат в книгата на Гинес за най-многобройно танцуващи двойки на танца „Полка“, като до ден днешен световният рекорд е непроменен.  

 

„Приказен град, страхотен фестивал, страхотна организация, чудесно представяне на момичетата и момчетата от Симитли, много нови приятелства и запознанства, спомени за цял живот. Благодарим от сърце!“ – споделя след пътуването ръководителят на ансамбъл „Веселие“ – Любомир Марянски.