Премини към основното съдържание

24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - село Крупник

24 май, Кирил и Методий

24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура беше отбелязан тържествено в СУ „ Св. св. Кирил и Методий“ село Крупник. По случай празника, в двора на училището всяка година по традиция се събират ученици, учители, родители, юбилейни випуски, за да отпразнуват заедно светлия празник.

 

Гости на тържеството бяха кметът на село Крупник Иванка Чакалска, кметът на село Черниче Георги Стефанов, Ивайло Гоцев - началник отдел хуманитарна дейност и образование към община Симитли и общинският съветник Владимир Благоев.

 

След химна на Република България и издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме, Директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - село Крупник – Венцислав Кълбов и г-жа Иванка Чакалска – кмет на селото отправиха своите поздрави към всички присъстващи.

 

„Днес отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий със съзнанието за своята принадлежност и дълбока духовна връзка с всичко, свързано с името България.“

“24 май за нас е ден свиден и благословен, с него ние всеки път доказваме, че България от векове е превърнала стремежа към знание и образованост в път към своето бъдеще.“

 

От името на зрелостниците трогателно и прощално приветствие към училищно ръководство, учители и съученици отправи Радостина Ефтимова.

 

Развлекателната част от програмата включваше рецитал и песни подготвени от учениците на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - село Крупник.

 

24-ти май е празникът, който ни изпълва с вяра, оптимизъм и самочувствие, празникът, който отбелязваме под звуците на безсмъртния химн „Върви народе възродени…“ и отдаваме почит на делото на светите братя Кирил и Методий – създателите на славянската азбука. Този ден е гордост за всички българи, които с достойнство разпространяват българските букви по света.