Премини към основното съдържание

Запалихме свещ за себе си, за храма и за града...

Днес е двоен празник! Отбелязваме Рождество на Пресвета Богородица и денят – празник на град Симитли.

 

Всяка година, на този ден рано сутринта, стотици миряни посещават храм  „Рождество Богородично“ – град Симитли, където се отслужва Божествената Света литургия. И днес, малки и големи дойдоха до църквата, за да се помолят и да запалят свещ за здраве. Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов беше един от тях. Председателят на Общински съвет Симитли - Владимир Христов, зам.-кметовете Евгения Георгиева и Юлиан Мишев, общински съветници и кметове на населените места в общината също запалиха свещ в храма.

 

8-ми септември е денят, в който православната църква отбелязва Рождество на Пресвета Богородица. Храмов празник на църквата в града.  Денят, в който град Симитли празнува. Традиция с десетилетна история.

 

Православната църква прославя Божията майка като пазителка на християнското семейство и покровителка на родилките и децата. Св. Богородица се родила в семейството на Йоаким и Анна, които дълго време страдали поради бездетството си. Бог чул горещите им молитви и на 8 септември пречистата Дева се родила на света. След навършване на 3-годишна възраст малката Мария, бъдеща пресвята майка на Божия Син, била заведена в Йерусалимския храм. Тя била обещана в служба на Бога още преди самото си зачатие. На Малка Богородица всяка невеста, която още няма дете, отива в манастир или черква, носещи името на Пресветата Дева, и там прави курбан.

 

Именици днес са Мария, Борис, Богдан, Богдана, Боян, Бояна, Богомил, Богомила, Богомир, Богомира, Богослав, Богослава, Божан, Божена, Божин, Божина, Божил, Божила, Божидар, Божидара- бъдете живи и здрави !