Премини към основното съдържание

В Полето почетоха Св. Четиридесет мъченици

Почетоха празника Св. Четиридесет мъченици в село Полето. Святото място на възвишение в края на селото е белязано от незапомнени времена и на този ден миряни палят свещица за здраве и сядат на обща трапеза с постен курбан.

 

По традиция на празника хората от село Полето и техни гости се събират край оброчището. Така бе и днес. Въпреки мрачното време, вярващите се събраха на открито край оброчището. Отец  Евгени направи водосвет и поръси миряните със светена вода за здраве, след което вярващите седнаха на трапезите.

 

Общинският кмет Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов, председателят на Общински съвет Симитли Владимир Христов, кметът на село Полето Иван Манчев и кметът на с. Черниче Георги Стефанов също почетоха празника и спазиха традицията, запалили свещица за здраве на днешния празник “Свети Четиридесет мъченици”, който, според поверията, е подготовка за настъпването на пролетното равноденствие.

 

По стари предания и легенди, които най-възрастните в Полето разказват, на това място някога е имало черква, наречена на Свети Четиридесет мъченици. Възрастните разказват, че на мястото са погребвани некръстените деца. Днес мястото е белязано като свято от малка постройка с икона на Свети Четиридесет мъченици.