Премини към основното съдържание

В храм "Рождество Пресвета Богородица" в Симитли се отслужи света литургия в почит на св. Мина

Свети Мина, празник, църковен празник, Апостол Апостолов

Днес православната църква почита паметта на светите мъченици Мина, Виктор и Викентий. Тези мъченици, родени и живели на различни места, са обединени от саможертвата си за Христовата вяра. По повод празника, тази сутрин в храм  "Рождество Пресвета Богородица" в гр.Симитли бе отслужена света литургия. Миряни от града запалиха свещица за здраве и благоденствие. Свещ за здраве в храма запали и новоизбраният кмет на община Симитли Апостол Апостолов,който се поклони пред иконата на свети Мина.

Свети Мина е роден в Египет в средата на III век. Още като юноша станал християнин. Когато навършил пълнолетие, бил взет в римската войска и служил в конницата в град Котией в Мала Азия (днес Кютахия в Турция). Мина се отличавал с мъдрост и храброст, и бил високо ценен във войската. 


Свети Виктор бил деен християнски проповедник в Италия през първата половина на II век, по времето на император Антонин. Той успял да разпространи християнството в много градове. Но ревностни езичници го заловили, измъчвали го, дори му извадили очите и го обесили с главата надолу. Така той предал святата си душа на Бога в около 160 г.


Свети Викентий е роден в Уеска, Североизточна Испания. Бил високообразован проповедник на Христовата вяра и дякон на епископа на Сарагоса. Имал голям успех и привлякъл хиляди хора в Църквата. Но при гонението на Диоклетиан бил заловен, измъчван и убит през 311 г.