Премини към основното съдържание

Ученици от Крупник с послания за мир по повод Деня на Европа

Денят на Европа, честван на 9 май всяка година, е посветен на мира и единството в Стария континент. За да отбележат Деня на Европа и да покажат, че солидарността, единството и добрата воля съпътстват принадлежността към общото европейско семейство, учениците от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник, под ръководството на г-жа Емилия Косова и г-жа Даниела Узунова, подготвиха свои презентации и творби с послания за единство, мир, надежда, вяра и съпричастност към всички деца на Европа и света! 

 

В радиопредаване, посветено на празника, учениците припомниха, че в началото на 50-те години на XX век се поставя началото на Европейския съюз с идеята за икономическо и политическо сътрудничество и постигане на траен мир и просперитет. На знамето на Европа са изобретени 12 златни звезди на син фон.

 

Композицията символизира народите на Европа, като кръгът представлява тяхното единство, а броят на звездите никога не се променя – те винаги са 12, което символизира съвършенството и целостта. 

 

В Европейския съюз има 24 официални езика. Многоезичната политика на съюза е уникална по своя род и допринася за легитимността и празничността.