Премини към основното съдържание

СУ „Св. св. Кирил и Методий“” – село Крупник празнува 24 май с богата празнична програма

Всяка година 24 май идва с блясъка на своята тържественост, пренесъл възрожденския си дух през годините, утвърдил се като най-светлия, най-съкровения, най - българския празник. Това е денят на буквите, на просветата, на духа и на гордостта на поета, написал, „че и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат”.

 

По случай празника в двора на СУ „Св. св. Кирил и Методий“” – с. Крупник всяка година по традиция се събират ученици, учители, родители, юбилейни випуски, за да отпразнуват заедно светлия празник.

 

След химна на Р. България и издигане на националния флаг, посрещане на училищното знаме Директор на СУ „Св. св. Кирил и Методий“, с. Крупник – Венцислав Кълбов и г-жа Иванка Чакалска – кмет на селото отправиха своите поздрави към всички присъстващи.

 

Днес отдаваме почит на светите братя Кирил и Методий със съзнанието за своята принадлежност и дълбока духовна връзка с всичко, свързано с името България. 24 май за нас е ден свиден и благословен, с него ние всеки път доказваме, че България от векове е превърнала стремежа към знание и образованост в път към своето бъдеще. Скъпи зрелостници, за вас училищният живот се превръща в минало, което никога няма да се повтори, но вие днес сте повече от богати, защото притежавате труда и знанието.“

 

От името на зрелостниците трогателно и прощално приветствие към училищно ръководство, учители и съученици отправи Мирослав Калоянов.

 

Развлекателната част от програмата включваше кратък рецитал, танци и песни в изпълнение на възпитаниците на СУ Крупник. На финала директорът –Венцислав Кълбов взе в ръцете си истински училищен звънец и извести началото на последния час на зрелостниците. Особено емоционален бе моментът, когато под звуците на „Клетва” абитуриентите се наредиха в колона и със сълзи в очите се сбогуваха с училищното знаме.

 

24 май е празникът на хората, които носят в себе си светлината на знанието и които отдават себе си в името на духовната същност на българите.

 

24 май е най-хубавият ден за българското училище – ден, в който учителските ръце все не успяват да обгърнат цялата обич, събрана в детските букети и цветя, в топлите детски усмивки, в свенливите думи на благодарност.