Премини към основното съдържание

Стефан Апостолов: Инвитро е моя кауза, до момента съм помогнал финансово на над 100 двойки с репродуктивни проблеми

Стефан Апостолов

Стефан Апостолов е кандидат за народен представител от Коалиция ГЕРБ-СДС. От 2017 година насам той винаги намира място в парламента. Причината за това е, че е сред най-разпознаваемите депутати не само в община Симитли, откъдето е, но и в целия Пирински край. Защото непрекъснато е сред своите съграждани, често е сред жителите на региона. Затова познава добре проблемите и на хората, и на общините, и на бизнеса. Стефан Апостолов всеки месец заделя средства от заплатата си, за да помага на двойки с репродуктивни проблеми. Нещо, което вече 6 години е негова лична кауза. Разговаряме с кандидат-депутата дни преди поредния вот, който е на 2 април.

 

Вие сте млад и успешен човек. Защо решихте да се занимавате с политика?

- В България всеки разбира от футбол и политика. Често съм спорил с мои приятели по различни въпроси. Дебатирали сме какво трябва да се направи, за да се подобри животът на хората в страната. Винаги съм смятал, че ние младите не бива да стоим встрани и да чакаме някой друг да решава вместо нас. Младите хора трябва да са активни, да са част от решенията на проблемите. Аз влязох в политиката точно заради това - да покажа, че всичко е в нашите ръце и от самите нас зависи да променим нещата. Предложението към мен дойде от ГЕРБ през 2017 година. Приех това предизвикателство, защото познавам много добре проблемите на хората и в Симитли, и в целия Пирински край, както и проблемите на малките общини. За мен политиката е средство да съм полезен на всички хора.

 

Вашата кауза като народен представител и човек от години е инвитрото. Ще продължите ли да помагате на двойки с репродуктивни проблеми?

- Разбира се, че ще продължа тази своя кауза. Заявих още при влизането си в политиката, че ще дарявам част от заплатата си на народен представител всеки месец на двойки с репродуктивни проблеми. Това обещание го спазвам и досега. Така ще е и занапред. Подкрепям хората, за да имат най-ценното на този свят - своя рожба. Помогнал съм финансово до момента на над 100 двойки. И това няма как да не ми носи удовлетворение, защото виждам щастието в очите на тези хора, когато се сдобият със свое дете. Може да прозвучи нескромно, но една от тези двойки дори кръсти своя син на мен - Стефан. Убеден съм, че правя нещо полезно и важно, нещо ценно и неповторимо – помагам да се създаде нов живот. Защото всяко семейство иска да има дете. Докато съм народен представител, ще дарявам част от всяко мое месечно възнаграждение за тази своя мисия. И да не съм депутат, това ще е моята кауза завинаги. Пак ще дарявам средства, но няма да са в такъв мащаб, както е досега.

 

Ако станете отново депутат, какво ще е първото нещо, което ще се опитате да промените?

- Първата ми задача ще е да се промени Наредбата във фонд ЦАР - Център за асистирана репродукция. Целта ми е да се разшири обхватът на финансирането. В момента се финансират двойки с доказани репродуктивни проблеми. Но не се финансира донорството. Понякога дадено семейство се нуждае от донорска яйцеклетка. Това е доста скъпо, струва около 12 000 лева. Ще се боря този фонд да финансира 80% от тази донорска процедура. Изчислил съм, че ще са необходими около 10-12 милиона лева годишно. Сега от това се възползват не повече от 1000 семейства на година, тъй като много от тях нямат тази финансова възможност. Смятам, че държавата е време да реши този проблем и да подпомага финансово и донорството на яйцеклетки.

 

Кои са най-важните инфраструктурни проекти в Пиринския край, за да се гарантира развитието на региона?

Безспорно най-важният инфраструктурен проект за Пиринско е довършването на Автомагистрала „Струма“. Факт е, че през последните две години почти нищо не се прави. Тук-там се довършват проектите, започнати при управлението на ГЕРБ. Нищо ново не се строи. Навсякъде е пълен застой. Ако искаме развитие на целия регион, трябва да се дострои автомагистралата. Само така ще спрат „тапите“ от автомобили, които са особено големи в района на община Симитли, където се събират автомобилните потоци от Гърция и Банско. Още по-важно е, че с построена изцяло магистрала ще намалят пътните инциденти, а това са спасени човешки животи. Много усилия ни коства преди време, но успяхме да убедим държавата да пусне новия мост в град Симитли.

Липсата на пътна инфраструктура удря и по туризма, а нашият регион основно разчита на този отрасъл. Няма как да развиваме туризма, ако се кара бавно по пътищата до курортите, ако се виси с часове в колони, ако пътуването носи риск за здравето и живота на пътуващите. Тук е мястото да посоча и развитието на Банско като възлово за бъдещето на нашия регион. Там е изградена страхотна база, но ски курортът не бива да спира да се развива, за да не изостане от другите европейски курорти. Затова е време да се намери балансът между опазването на природата и подобряването на условията за ски ваканция и в самото населено място, и в ски центъра в Пирин планина. Другият бранш, който е много застъпен в Пиринско, е земеделието. Виждате какво се случва в последните месеци с инфлацията, със скъпите цени, краставиците по магазините стигнаха цена от 7 лева за килограм. Преди време стана ясно, че град Симитли е избран като локация за изграждане на модерно тържище за плодове и зеленчуци в Югозападна България. Борсата ще бъде базирана върху 150 дка земеделска земя. Проектът е на Министерство на земеделието. На това тържище производители и лицензирани търговци на едро ще могат да сключват сделки и осъществяват доставки. Това ще осигури пазар за производителите, а със сигурност ще повлияе и на цените, тъй като няма да минава стоката през няколко прекупвачи.

 

Коалиция ГЕРБ-СДС ли е най-добрата алтернатива за управление на страната?

-Вече две години живеем в държавата на експериментите. Всички управляващи оправдават собствената си безпомощност с ГЕРБ. Не виждам нещо положително да се случило за хората през тези 24 месеца. Напротив - висока инфлация, два пъти по-висока от тази в Европа, ниски доходи, увеличението на пенсиите се „изяде“ от поскъпването на цените на стоките и услугите. Дори сега един пенсионер, който взима по-висока пенсия, не може да си купи това, което си купуваше преди с по-ниската пенсия. Спряха се инфраструктурните проекти, един метър магистрала не е направен. Ако искаме потъването на държавата ни да спре, трябва да бъде избрано редовно правителство и да има работещ парламент.

Категорично мога да кажа, че ГЕРБ има много добри експерти, банка кадра, които са показали, че могат да изведат страната и от най-тежките кризи - така бе със световната икономическа криза през 2009 година, с кризата след фалита на КТБ, с ковид кризата. Не бива да забравяме, че не толкова далече от нашите граници се води война. Смятам, че не е моментът партиите да поставят червени разделителни линии помежду си и да се опитват да всяват разделение и сред хората. Време е да бъдем смирени и заедно да излезем от кризата. Да се обединим и да заработим за справянето с всички тези проблеми на гражданите – инфлация, доходи, несигурност, непредвидимост.

 

Искам да кажа, че всеки глас на предстоящите парламентарни избори за ГЕРБ ще е глас за отговорно и можещо правителство. Много важно е да се гласува, това е изконно право на всеки избирател. Правилният избор за мен е №2 за Коалиция „ГЕРБ-СДС“. Искате ли да имате човек в парламента, който е един от вас и никога няма да ви подведе с доверието, което му гласувате, който винаги ще се бори за решаването на проблемите на хората и на малките общини, то можете да ме подкрепите с моята преференция №122.

Заедно можем много! Обединени от кауза можем всичко!

 

Предизборна публикация. Купуването и продаването на гласове е престъпление

 

Източник на информация: struma.com