Премини към основното съдържание

С утринна Света литургия в Симитли се почете храмовия празник на параклиса „Св. Стилиян“

Свети Стилиян, детепазител, Община Симитли

26 ноември – денят, в който света Православна Църква чества паметта на Св. Стилиян Пафлагонийски, наречен още Детепазител.

 

Днес е ден, в който жителите на община Симитли посещават параклисът, посветен на светеца. Той се намира точно до храм „Рождество Богородично“ и е осветен през 2015 година от Неврокопският митрополит Серафим. Параклисът е предпочитано място за извършване на кръщенета на малки и големи приемащи христовата вяра.

 

Свети Стилиян Пафлагонийски Детепазител, е възприет като закрилник на бебетата и малките деца. Прозвището му е още от времето на неговия земен път, края на IV и началото на V век. Той е приет за закрилник на град Симитли, заедно със Света Богородица. 

 

На иконите светецът най-често се изобразява как с дясната си ръка извършва "благославящ" жест, държи патерица, сочи дете или държи в лявата си ръка пеленаче.

 

Отец Спас и отец Методий отслужиха Света литургия в параклисът до храма в града. Още от рано, вярващите започнаха да идват, за да се помолят. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов заедно със своя внук, носещ неговото име Апостол Апостолов запалиха свещ за здраве.

 

На света литургия присъстваха и зам. – кмета на община Симитли г-жа Евгения Георгиева, председателя на Общинския съвет – Вилимир Александров, хора от общинска администрация, много майки с деца, както и жители на общината.

 

Както каза отец Спас на всички миряни в храма „Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата“.