Премини към основното съдържание

Първата самостоятелна изложба на Милан Благоев е вече факт

Първата самостоятелна изложба на Милан Благоев от Симитли вече е факт. Тя бе открита в изложбената зала на НЧ “Св. Климент Охридски - 1922” - гр. Симитли и ще бъде на разположение на всеки, който има интерес да я разгледа, до 18 ноември в изложбената зала на Читалището.

 

Картини - живопис, авкарел и масло и заинтригуващи скулптури бе подредил младият художник, с надеждата, че ще провокира интелигентната си публика и ще я развълнува естетически. И го направи!

 

Изложбата бе представена и водена от зам.-кметът на община Симитли - Евгения Георгиева. Тя запозна присъстващите с младия артист и подчерта, че събитието е част от поредицата културни събития през месец ноември, които са посветени на 100 години НЧ “Св. Климент Охрдиски - 1922” - гр. Симитли.

 

С творчеството на Милан се запознаха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров, народният представител Стефан Апостолов, зам.-кметът Евгения Георгиева, художникът и почетен гражданин на община Симитли - Николай Кашев, Таня Янкова - директор на СУ “Св. Св. Кирил и Методий” - град Симитли, учители, роднини, приятели, ценители на изкуството, жители и гости на общината.

 

По време на откриването на изложбата Николай Кашев гордо застана до младия художник и сподели, че лично не е познавал Милан, но пък бил учител на майка му - Румяна, която имала интерес към изкуството, и предполага, че именно нещо от нея е звъннало в сърцето на Милан, за да тръгне по този път и да се занимава с изкуство. Именитият художник сподели виждането си, че младият Милан е в търсене на неговия стил, но и отбеляза, че човек не трябва да робува на един стил, защото по този начин не се развива. Той направи коментар на картините, които са му направили най-голямо впечатление, като сподели, че има много замисъл във всяка една картина от изложбата. Кашев сподели оценката си, че е впечатлен от Милан, който има много голям потенциал и ще стане известен художник, като му пожела изложба в Париж.

 

Директорът на СУ “Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Симитли - Таня Янкова, използва възможността да отбележи, че миналага тодина Милан е бил от екипа на училището като най-младия учител и всички ученици го заобичали много. Тя сподели виждането си, че той е не само добър художник, но и добър учител и му пожела много творчески успехи, но го посъветва да се развива и в сферата на образованието, защото това е ноговото призвание.

 

“Благодаря на всеки един от вас - от дете до възрастен, че днес намерихте време да присъствате на тази изложба, че дадохте от вашето лично време и търпението ви, за да разгледате това, което съм направил. Търпение се изисква, за да разбереш една картина, както се изисква и за да я направиш. Радвам се, че присъствате тук. За мен е чест да направя първата си изложба в родния ми град. Благодарен съм, както на екипа на Читалището, така и на моя съученик и приятел Вилимир, така и на кмета, и на цялата община за подкрепата и за отдадената възможност да открия първата си изложба тук - от началото да тръгна от родния си край, за да продължа надалеч.” - искрено и от сърце сподели Милан.Бабата на младия арстист раздаде специално приготвена от нея - наречена питка, за здраве и успех както на нейния внук, така и на всички присъстващи.

 

След официалното откриване, с чаша вино и вкусен кетъринг гостите се насладиха на изкуството, сътворено от младия жудожник.

 

Милан Благоев е роден на 2 януари 1999г. в гр. Симитли.

До седми клас учи в родното си училище СУ “Св. Св. Кирил и Методий” - гр. Симитли, а след това продължава в НХГ “Св. Св. Кирил и Методий“ - гр. Благоевград – с разширено изучаване на английски език и музика. През 2018 година е приет редовно обучение във факултета по Изобразително изкуство в ЮЗУ „Неофит Рилски“ - гр. Благоевград, като човекът, който го насърчава да поеме по този път, е обичаната Снежана Стоименова, която е негова роднина. През юли 2022 завършва семестриално специалността „Педагогика на изобразителното изкуство“, с отличен успех 5,98, а негови преподаватели са проф. Драчев, проф. Кузманов, проф. Шапкаров и проф. д-р Емил Куков. От януари до юни 2022 учи по програма “Еразъм +” в Университета за чуждестранни студенти в гр. Перуджа, Италия - изучава италиански език и културология.

 

Младият изкуствовед участва в различни изложби и конкурси:

1. Изложба на преподавателите на ЮЗУ, РТЦ Благоевград, 13.12.2018г.

2. Национална изложба-конкурс живопис, графика и скулптура, Благоевград-22.10.2019г.

3. Изложба-конкурс на студенти от четири университета от България, ЮЗУ Благоевград, 20.10.2020г. – виртуална;

4. Обща изложба за Св.Лука в Благоевград, ГХГ Благоевград, 18.10.2021г.

5. Изложба на студенти от шест университета от България, ЮЗУ Благоевград, 19.10.2021г. – награда;

6. Обща коледна изложба-базар, ГХГ Благоевград, 20.12.2021г.

7. Самостоятелна изложба, Празника на Брежанския кестен, с.Брежани, 16.10.2022г.

 

Взема участие в следните пленери:

- Муждународен пленер „58-ма Международна арт колония“ Струмица, Република Северна Македония, 05-15.VIII.2021г. – дарява две картини на Община Струмица оценени високо от художествената общност

- Пленер на преподаватели и студенти от ЮЗУ „Неофит Рилски“ в с.Ковачевица  през 2019г.