Премини към основното съдържание

Православната църква отбелязва Събор на Св. архангел Гавриил. Почита се още Св. преподобни Стефан Саваит

На днешния ден – 13 юли, Православната църква отбелязва Събор на Св. архангел Гавриил. Днес се почита още Св. преподобни Стефан Саваит.

 

Свети архангел Гавриил е един от седемте най-близки до Бога серафими и известител на Божите тайни.

 

Архангелите възнасят молитвите на хората към Бог и разкриват смисъла на пророческите видения и хода на събитията, особено на пророчествата за идването на Месията - Христос.

 

Бог изпратил архангел Гавраил в храма да извести на св.пр. Захарий раждането на Йоан Кръстител и неговото бъдещо служение като Предтеча на Иисус Христос (Лук. 1:11-19).

 

Архангел Гавраил известил и на Пресветата Дева благата вест за това, че тя от Духа ще роди Светия Богомладенец (Лук. 1:26-31, Мат. 1:18-25).

 

Архангел Гавраил се явил и на св.пр. Данаил и му изяснил видението за овена и козела (Дан. 8:16), както и тайната за седемдесетте седмици (Дан. 9:21).

 

В християнската традиция, намерила отражение във византийското и западноевропейското религиозно изкуство, архангел Гавраил се свързва най-вече с Благовещението. Затова, дори извън сцените на Благовещение, той се изобразява с раззеленена клонка или цъфнала лилия в ръце – символ на непорочността на Светата Дева.

 

На днешния ден празнуваме и паметта на преподобни Стефан Саваит. Още от млада възраст той възлюбил пустинническото житие и избягал от съжителство с хората, сквернящи душите си чрез плътски страсти. Станал след това инок в обителта на св. Сава, преподобни Стефан е известен и като съставител на канони (например: канон на Обрезание Господне, на преп. Кириак Отшелник и др.).

 

В живота си той непрестанно се грижел за това - да изпълнява Божествения закон, и чрез него покорил на духа си всяко плътско мъдруване и прогони от себе си всякакви безсловесни прояви на страстите. Така с много трудове и напрегнат подвижнически живот той придобил в душата си плодовете на добродетелта: бодрост във всенощното стоене на молитва и извор на благодатни покайни сълзи. Отхвърлил душевните страсти, преподобни Стефан достигнал до такава святост и богоугоден живот, че общувал с животните подобно на Адам в Рая преди грехопадението - веднъж, например, някои хора станали очевидци как една сърна безбоязнено отишла при светеца и приемала храна от ръцете му.

 

Просветен с духа на светоотеческото богословие, св. Стефан ревностно защитавал Православната вяра и се борил със словото си като с изострено копие срещу богохулните еретици. Той написал пространно и историята на преподобните отци в обителта на св. Сава, избити от сарацините. (Паметта им е на 20 март). Преподобни Стефан починал в Господа в 840 г.