Премини към основното съдържание

Поход за Освобождението. По пътя на освободителите до връх Кръста (Снимки)

Отбелязването на 143-тата годишнина от Освобождението на България в Симитли продължи с изкачване по пътя на освободителите до връх Кръста, край Ракитна.

 

Много родолюбци от всички населени места в община Симитли, с развети трибагреници в ръка, изкачиха връх Кръста. От години традицията повелява Националният празник на България да бъде отбелязан там горе, на върха, където преди 143 години е бил побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

 

Общинският кмет - Апостол Апостолов и председателят на Общински съвет - Владимир Христов, поднесоха венец на признателност и заедно с групата признателни българи коленичиха мълчаливо в памет на героите-освободители. Заедно до тях бяха и народният представител – Стефан Апостолов, кметовете по населени места, общински съветници, общинска администрация, общественици, деца с техните родители, жители и гости на община Симитли.

 

Родолюбците почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински.

 

Малките пътечки и стръмният път до мястото не се оказаха пречка за признателните българи, които гордо се качиха до върха и си казаха: „Честит празник!“