Премини към основното съдържание

Почитаме Св. великомъченица Екатерина

Света Екатерина, празник, църковен празник

На 24 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Екатерина, Катерина, Катя и производните им.

 

Св. великомъченица Екатерина - от Александрия, дъщеря на Конста, бивш цар. Майка й - християнка, я запознала с един пустинник, който я въвел във вярата. Изучила елинската мъдрост, но над всичко обикнала Божествената мъдрост.

 

На 18 години, като безстрашна изобличителка на езичеството, за вярата Христова я хвърлили в тъмница. Извикали я на спор с най-първите 50 мъдреци в Египет, но не могли да я отклонят от Христовата вяра и те самите повярвали и били осъдени и изгорени живи.

 

Бита с волски жили, обезобразена, хвърлена в тъмница, Екатерина търпяла глад, страдала, след което е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Колелото се разпада, когато Екатерина го докосва, палачите не могат да я екзекутират по този начин и я обезглавяват през 305 година. Главен символ на света Екатерина е колелото с шипове, което е известно като "колелото на Екатерина".

 

Ангел Божи отнесъл тялото й на планина Синай, където Юстиниан I основава Синайския манастир. Манастирът оцелява през вековете, като остава хранилище на безценни произведения на раннохристиянското изкуство, архитектура и илюстровани ръкописни книги. 
 

 

На същия ден: Царицата - Августа, жена на цар Максимин, успяла да види Екатерина, да беседва с нея и повярвала. Узнала за чудесата, станали по време на нейните мъчения, вън от двореца гръмко изобличила царя за жестокостта му и тя била посечена с меч.

 

Порфирий с 200 войници погребали с почести царицата, и като изповядвали, че и те са християни, били посечени с меч. На същия ден се чества паметта на св. великомъченик Меркурий - войник, скитянин. За вярата Христова пострадал в III век.