Премини към основното съдържание

Отбелязваме Световния ден за борба със СПИН

СПИН, ХИВ

Международната общност отбелязва на 1 декември Световния ден за борба със СПИН. Тази година той е под надслов "Време за равенство!", съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

Датата е определена през 1988 година по инициатива на Световната здравна организация с цел да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи със това заболяване. По данни на Световната здравна организация, малко над 38,4 млн. души в света живеят със заболяването.

 

Какво представлява СПИН?

 

СПИН или синдромът на придобитата имунна недостатъчност:

 

Синдром - представлява съвкупност от физически признаци и клинични симптоми.


Придобита - означава, че това не е вродено или генетично предадено състояние.


Имунна - показва, че имунната система е засегната, която при нормално функциониране отблъсква болестотворни вируси, бактерии и организми.


Недостатъчност - състояние, когато имунната система не може да се пребори с инфекциите и болестите, които я атакуват.


СПИН е заболяване на имунната система, причинено от човешкия имунодефицитен вирус - ХИВ.

 

Какво е ХИВ? 

Абревиатурата ХИВ произлиза от английската дума HIV (Human Immunodeficiency Virus) и означава човешки имунодефицитен вирус:

 

Човешки (Human) - означава, че този вирус може да инфектира само хора. Животни, насекоми и растения не могат да се заразят с ХИВ и да пренасят инфекцията.

 

Имунодефицитен (Immunodeficiency) - подсказва, че вирусът намалява ефективното функциониране на имунната система. ХИВ поразява клетките и органите, които осигуряват способността на организма да противодейства и да се защитава срещу външни болестотворни вируси, бактерии и гъби, както и да контролира процесите, които водят до злокачествени заболявания.

 

Вирус (Virus) - инфекциозен агент, който се възпроизвежда тогава, когато превзема човешките клетки.
 

Министерството на здравеопазването осигурява безплатна антиретровирусна терапия на всички нуждаещи се лица, независимо от здравноосигурителния им статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.