Премини към основното съдържание

Отбелязваме Световния ден за борба с насилието над деца

Днешният 19 ноември обществеността отбелязва като Световен ден за борба с насилието над деца - изключително сериозен проблем с тежки последици върху детското развитие.

 

На предния фронт в битката с това насилие са отделите „Закрила на детето" в системата на Агенцията за социално подпомагане (АСП), чиито служители всяка година идентифицират и работят по хиляди случаи на насилие върху деца във всичките му форми - физическо, сексуално, психоемоционално и неглижиране от страна на родителите им.

 

През 2013 г. отделите „Закрила на детето" са получили над 3600 сигнала за насилие върху деца, за първите девет месеца на тази година - над 2400. Но въпреки тази статистика много често насилието над деца не се вижда, не се чува, не се регистрира.

 

Ето защо днес и винаги АСП ще призовава - усилията на професионалистите  следва да бъдат подкрепени от тотална обществена нетърпимост към уродливото явление, никой не трябва да остава безучастен, ако стане свидетел на насилие на дете, а да сигнализира органите по закрила. Неоспоримо право на всяко дете е да израсне в спокойна и здравословна среда, без насилие.