Премини към основното съдържание

От днес започват Великденските пости

От днешния ден започват Великденските пости. Продължителността им е седем седмици, като приключват ден преди Възкресение Христово - Великден, който тази година се пада на 2 май.

 

Постите започват частично на Месни заговезни. От следващия ден, който е понеделник, от менюто се изключат месото и месните продукти.

 

Седмица по-късно - на Сирни заговезни, за последно се хапват яйца, мляко и млечни продукти.

 

40-дневните пости символизират времето, което Христос прекарва в пустинята в подготовка за саможертвата си. С тях човек пречиства тялото и душата си и не бива постният режим да се разбира като механично лишаване от определен вид храна и напитки.

 

Постът не е просто диета - въздържанието от определени храни /най-вече на тези от животински произход/ не е самоцелно. Идеята му е чрез лишаване на тялото, да се смири душата. Смята се, че когато пости и се моли, човек се доближава до Бога.

 

Великият пост е време за молитви и покаяние. Според православната традиция постът е най-строг през първата и последната седмица, особено през Страстната седмица и на Разпети петък. Първият ден, през който се разрешава риба, е Благовещение - на 25 март.

 

Християнската църква нарича началото на Великденския пост "предверие на божественото покаяние" или Голяма четиридесетница, през която хората, постейки, се отказват от своите грехове, "очистват се" и се доближават до Исус Христос.