Премини към основното съдържание

От днес част от учениците се връщат в клас. Ресторантите работят и на закрито. Врати отварят и големите магазини

Със заповед на здравния министър, от днес, 12 април, част от мерките срещу коронавируса в страната стават по-леки.

 

Училищата отново отварят врати, като за срок от две седмици и при строги мерки за безопасност в класните стаи се връщат до 40% от децата. Сред тях са както началните класове, така и учениците от VII, VIII и X клас.

 

От 26 април на чиновете ще седнат V, IX и XII клас. Според предварителните разчети последни компютрите ще оставят учениците от VI и XI клас. Сочената за тях дата е 17 май.

 

Във висшите училища от днес може да има практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да са в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

 

От днес се разхлабват и част от другите мерки срещу разпространението на COVID-19. От днес заведенията за хранене и развлечения могат да посрещат своите клиенти в закритите си части при капацитет от 50% и работно време до 23 ч. Врати отварят и големите магазини, но при ограничение на броя на клиентите.

 

Допуска се и провеждането на културни и развлекателни мероприятия при капацитет от 30% и спазване на дистанция. В четвъртък работа започват моловете, игралните зали и казината, а от 29 април – нощните барове и дискотеките.