Премини към основното съдържание

Община Симитли се включва в Европейската седмица на мобилността под мотото „Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави“

За 20-та поредна година започва Европейската седмица на мобилността. Тази година тя ще се провежда в периода 16 – 22 септември под мотото „Придвижвайте се устойчиво. Бъдете здрави“. Целта на кампанията е повишаване на осведомеността, относно устойчивата градска мобилност.

 

Идеята е да се поощрят органите на местното управление, училища, неправителствени и бизнес организации да популяризират в обществото екосъобразното придвижване.

 

Европейската седмица на мобилността е годишна инициатива на Европейската комисия за устойчива градска мобилност.

 

Инициативата призовава европейските градове и държави да отделят една седмица за устойчива мобилност. Тя започва на 16 септември и завършва с „Ден без автомобили“ на 22 септември.

 

В рамките на седмицата се отбелязва и „Ден без загинали по пътищата“, който акцентира на последствията от пътния травматизъм и за повече мерки за постигане целите на Визия 0.

 

Община Симитли подкрепя инициативата всяка година с поредица от събития. Предвид усложнената епидемиологична обстановка през 2021 година и въведените ограничителни мерки, свързани с разпространението на COVID -19, тази година не се предвижда провеждането на конкретни инициативи.

 

Общинското ръководство апелира към всички водачи на моторни превозни средства да шофират внимателно и да спазват правилата за движение по пътищата. Пешеходците също следва да спазват всички изисквания за безопасно придвижване, защото няма по-важно нещо от живота! Затова бъдете внимателни, пазете своя живот и този на околните.

 

Припомняме, че с началото на новата учебна 2021/2022 година започна и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“, чиято основна цел е гарантиране на сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата.

 

Седмицата от 15 до 22 септември е обявена за Седмица на детската пътна безопасност под надслов „Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!“, а Денят на превенцията ще се проведе на 21 септември. Той е обявен от министъра на вътрешните работи за „Ден без загинали на пътя“.

 

А ето и какви са препоръките на полицията във връзка с безопасното движение на пътя:

 

Практически препоръки за учебната 2021/2022 година

 

За деца

 

1. Опознай маршрута до училище и обратно до дома.

 

2. Движи се по най-безопасния маршрут, като преминаваш през:

 

- подлез/надлез, ако има;

 

- по-слабо натоварени кръстовища;

 

- регулирани със светофар кръстовища;

 

- пешеходните пътеки.

 

3. Движи се по тротоара.

 

4. Ако няма тротоар, движи се най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.

 

5. Изчаквай автобуса на тротоара, не слизай на пътя.

 

6. Дори да си на пешеходна пътека, винаги преди да пресечеш, се огледай – наляво и надясно. Ако не приближава превозно средство, премини по най-бързия начин на отсрещната страна.

 

7. Когато се движиш навън и особено когато пресичаш, не ограничавай слуха си със слушалки и силна музика.

 

8. Ако използваш велосипед или тротинетка, ти си водач като останалите, които шофират мотопеди, мотоциклети и автомобили. Спазвай правилата, движи се най-вдясно по платното за движение и указвай с ръка, ако ще променяш посоката си на движение.

 

9. Постави светлоотразител на:

 

- раницата/чантата;

 

- връхната дреха – на ръкава, отпред и/или на гърба;

 

- на ръката и/или на крака;

 

- на маратонките/обувките.

 

10. Ако си в рискова ситуация или си свидетел на пътен инцидент, сигнализирай на телефон 112, а след това веднага уведоми родителите си.

 

За родители

 

1. Бъдете за пример на детето си и винаги спазвайте правилата!

 

2. Ако детето Ви за първи път е ученик, заедно преминете неколкократно маршрута до училище и обратно до дома.

 

3. Заедно изберете най-безопасния маршрут и преминавайте през подлезите или надлезите, ако има; през по-слабо натоварени или през регулирани със светофар кръстовища.

 

4. Напомняйте на детето си винаги да се движи по тротоара, а ако няма, да се движи най-вляво по платното за движение, срещу автомобилите.

 

5. Когато се движите пеша, за да пресечете безопасно, задължително използвайте пешеходните пътеки.

 

6. Когато сте на пешеходната пътека, винаги преди да пресечете, карайте детето да се огледа – наляво и надясно, и ако не приближава превозно средство, преминете по най-бързия начин на отсрещната страна.

 

7. Учете детето си да изчаква автобуса, трамвая или тролейбуса на тротоара и да не слиза на пътя.

 

8. Обяснете на детето си, колкото и да е пораснало, че когато е навън и особено когато пресича, не трябва да се разсейва с телефон, таблет или по друг начин и не трябва да ограничава слуха си със слушалки и силна музика.

 

9. Заедно с детето си проверете изправността на велосипеда или тротинетката. Напомняйте му, че с тези превозни средства е водач като останалите и трябва да спазва правилата, като се движи най-вдясно по платното за движение и указва с ръка, ако ще променя посоката си на движение.

 

10. Винаги в автомобила обезопасявайте детето си с детско столче, седалка или обезопасителен колан.

 

ВАЖНО! Задължително уточнете с детето си, че ако то попадне в рискова ситуация или е свидетел на пътен инцидент, трябва да сигнализира на телефон 112, а след това веднага да уведоми Вас.

 

За водачи

 

1. Преминавайте с по-ниска от определената скорост, когато преминавате покрай:

 

- спирка за обществения транспорт;

 

- подлез или надлез;

 

- детска градина или училище;

 

- детска площадка;

 

- спортна площадка или зала;

 

- парк или градина.

 

2. При наближаване на пешеходна пътека бъдете в готовност да спрете.

 

3. Когато давате предимство, се убедете, че не създавате предпоставки за пътен инцидент.

 

4. Бъдете концентрирани, не се разсейвайте особено ако по маршрута си забележите група деца.

 

5. При преминаване покрай велосипедист или водач на тротинетка, намалете скоростта и осигурете достатъчно странична дистанция.

 

6. Ако не сте сигурен, че дете на пътя е забелязало приближаването на Вашия автомобил, сигнализирайте отдалече, за да привлечете вниманието му.

 

7. Не очаквайте децата, които се движат по пътя винаги да имат правилно поведение. Не забравяйте, че те сега изучават правилата.

 

8. Ако сте водач на автобус, осигурете всяка седалка с обезопасителен колан.

 

9. Ако сте мотоциклетист, осигурете защитна каска и за пътника.

 

10. Не управлявайте превозно средство, ако сте употребили алкохол или наркотични вещества.