Премини към основното съдържание

Община Симитли подкрепи Земеделски форум ,,От фермата до твоята трапеза"

 

ОБЩИНА СИМИТЛИ подкрепи Земеделски форум ,,От фермата до твоята трапеза", с дати: 15 и 16 октомври 2022г. в Градски парк - гр. Гоце Делчев.

 

🟢Община Симитли се намира на 118 км южно от София в област Благоевград, на 15 км. от областния център. Разположена е по средното течение на р.Струма, недалеч от Орановския пролом. В централната част на общината - по поречието на р. Струма, плътно едно до друго са разположени шест от селищата. В западната планинска част са останалите пет селца. На изток, по бреговете на планинските потоци има още шест населени места.


 
🟢Приласкани от планините Рила, Пирин, Влахина и Малешевска, обединени от живописните реки Струма и Места, град Симитли и околните села предлагат уникални възможности за отдих и туризъм.
Природата е дарила щедро общината с лековити минерални извори, разнообразен релеф и най-важното – гостоприемни хора, тачещи и днес древните традиции.

 

В планините не са редки срещите с мечки, диви свине, кози, сърни, лисици, вълци, суяци, златки.


Тук зимуват врабци, гугутки, гълъби, соколи, синигери, косове, яребици, дроздове, кеклици, а пролет и лято към тях се присъединяват славеи, лястовици, патици, бекаси, щъркели.


 
🟢Околностите на град Симитли са богати на църкви и манастири. Във всяко едно от селищата на общината има църква. Повечето от тях са обявени за паметници на културата с местно значение, а с регионално значение е тази в село Мечкул.
- Църквата “Света Богородица” в град Симитли е построена през 1923 година. Църквата е построена като храм-паметник в чест на загиналите войници от “7-ма Рилска Дивизия” по време на Балканската война. Представлява трикорабна псевдобазилика с притвор и камбанария. Иконите в църквата са рисувани през 1929 година.


- Църквата “Св. Св. Петър и Павел” в село Мечкул е паметник на културата, строена през 1892 г. Стенописите и иконостаса са дело на майстори от Банската иконописна школа.


   
🟢Археологически обекти и места:


    
✅️Останки от римски път и трако-римско селище в село Полето – паметник на културата с национално значение. Участъкът от трако-римския път е свързвал Централна Европа и Подунавието със Средиземноморието.

 

🟢В Симитли действа най-голямата в региона оранжерийна база за производство на зеленчуци и цветя. 

 

✅️Традициите на аграрното производство в общината са се формирали под влияние на природните дадености в Среднострумския район. Основните култури - тютюнът, зеленчуците, овощарството, лозята и пасищното животновъдство са най-подходящите подотрасли за общината и дават облика на селското стопанство.

 

Сайт на община Симитли: www.simitli.bg