Премини към основното съдържание

Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи Архиерейска Света литургия за храмовия празник на параклиса „Св. Стилиан“ в Симитли

Свети Стилиан, Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим, митрополит Серафим

На 26 ноември Българската православна църква почита Св. Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител. По този повод в храм „Рождество Богородично“ и в параклиса „Св. Стилиан“, в град Симитли ще се състоят утринна служба от 06:45 часа и Архиерейска Света литургия от 09:00 часа, която ще бъде отслужена от негово Високопреосвещенство митрополит Серафим, отец Спас Веселински в съслужение с други свещеници. 

 

Припомняме, че Неврокопският митрополит Серафим освети параклиса „Св. Стилиан“ през 2015 година, който се намира точно до храм „Рождество Богородично“. От изграждането на параклиса до днес той е предпочитано място от миряните в Симитли за извършване на свето кръщение на техните деца. Местните жители приемат, че както Света Богородица, така и Св. Стилиан са закрилници на град Симитли.

 

Свети Стилиан Пафлагонийски, наречен още Детепазител, се възприема като закрилник на бебетата и малките деца. Почита се особено много като покровител на кърмачетата. Според народната вяра през целия ден не се работи нищо вкъщи, за да не боледуват децата. Жените месят и раздават питки и варена царевица за здраве на децата.