Премини към основното съдържание

На 7 юни имен ден празнуват Валери и Валерия

На 7 юни Православната църква почита паметта на Света мъченица Валерия и Свети свещеномъченик Теодот Анкирски.

 

Света Валерия е родена в град Кесария, Палестина, по времето, в което се извършвали жертвоприношения. Тя, заедно с две нейни приятелки, решили да се отрекат от фалшивите идоли, като се опълчат срещу езическите ритуали и избягали от града си. В гората те се отдали на строг пост и молитви към Бога.

 

Управителят на Кесария научил за отказа им да се отрекат от Христос. Момичетата се скрили в малка къща, постили и се молили за унищожението на идолите така, че да не се извършват вече езически ритуали и жертвоприношения. Въпреки това, били открити и отведени при управителя на Кесария. Той обещал да пощади живота им, ако се съгласят публично да се отрекат от христовата вяра. Те, обаче, отказали и за наказание били екзекутирани.

 

Св. Теодот, таен християнин, живял в Анкира /днешна Анкара/ в царуването на Диоклетиан. Телата на убитите християни - мъченици, хвърляни за храна на зверовете, той тайно вземал и ги погребвал.  Когато управителят узнал, че Теодот нощно време изваждал от водата и погребвал телата на седемте девойки мъченички, удавени от него в езерото, той хванал Теодот и след жестоки мъчения го погубил. Животът и страданията на св. Теодот са описани заедно със страданията на светите седем мъченички.

 

Имен ден празнуват всички с имената: Валери и Валерия.