Премини към основното съдържание

На 26 август православната църква почита Св. мъченици Адриан и Наталия.

На 26 август православната църква почита Св. мъченици Адриан и Наталия.

 

Те живеели по времето на император Максимиан. Той издал заповед грижливо да си издирят всички християни в град Никодимия и да се дадат под съд.

 

Един ден, под указанието на жители от Никодимия, войниците на Максимиан намерили в една пещера 23 човека, които заявили, че вярват в Христа. Тогава войниците ги вързали и отвели при царя. След като категорично изповядали своята вяра, той заповядал да бъдат жестоко изтезавани. Те търпеливо понесли изтезанието, като казвали, че се надяват да получат на небето безсмъртие.

 

На изтезанията станал свидетел Адриан – един от членовете на преторията, знатен и богат човек, близък с императора. Той бил езичник. Впечатлен от необяснимото за него търпение на християните, Адриан повярвал в техния бог Христос и с радост поискал да умре за него.

 

Адриан имал млада жена. Тя се казвала Наталия и тайно изповядвала християнството. Когато научила за мъченията, на които бил подложен мъжът й, тя побързала да отиде при него в тъмницата, за да му даде сили. Наталия била при съпруга си до смъртта му и го ободрявала чрез вярата в Бог и в блажения задгробен живот. Скоро след кончината на мъжа си, Наталия се поминала, като заспала вечния си сън до неговия гроб.

 

На този празник имен ден имат Адриан, Адриана и Наталия.