Премини към основното съдържание

На 23-ти ноември честваме Свети благоверен княз Александър Невски

Свети благоверен княз Александър Невски, Александър Невски

На 23 ноември българската православна църква чества Св. Александър Невски. Името Александър е едно от най-силните, означава защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата.

 

Св. Александър Невски е роден през 1220 година. Живял по времето, когато руските земи били под татарско владичество. Той бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога.

 

Двете армии се срещнали при р. Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски". По-късно Св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите, той действал не с меч, а с мъдрост и търпение.

 

Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа. Св. Александър Невски предал Богу дух на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст.

 

Бил погребан в съборната църква в манастира "Рождество Богородично", близо до гр. Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. При император Петър Велики мощите на св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра. 

 

При посещението в Москва църковната делегация, водена от Българския патриарх Максим, получи безценен дар ­ частица от мощите на св. княз Александър Невски. Великият руски княз се прославил като смел защитник на православната вяра и своя народ от нашествията на татарите. В края на живота си пожелал да приеме монашество.

 

Мощите му се съхраняват в Александро-Невската лавра, където извършват много чудеса. На 18 октомври 1998 година, след св. Литургия, с тържествено литийно шествие от Синодалната палата, богато украсената ракла с частицата от мощите на светеца е пренесена и положена за поклонение в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".
 


На 23 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Александрина, Александрия, Алекси, Алеко, Сашо. Името Александър означава защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата.