Премини към основното съдържание

Млади изследователи от Нов български университет проведоха теренно изследване в Симитли, в рамките на Школа „Политики и иновации за градовете“

Студенти и преподаватели от различни специалности в Нов български университет посетиха Община Симитли на теренно изследване в рамките на Школа „Политики и иновации за градовете“, за да видят от близо как работи една община в различни сфери.

 

Събитието бе официално открито в киносалона на НЧ „Св. Климент Охридски – 1922“ - град Симитли в приветствието на кмета на община Симитли - Апостол Апостолов, организатора на събитието Председателят на Общински съвет - Симитли - Вилимир Александров, който е алумни на първото издание на Школата и настоящ студент в Нов български университет и зам.-кмета Евгения Георгиева.

 

В приветствието си кметът на Община Симитли Апостол Апостолов пожела на гостите от НБУ да бъдат здрави и мотивирани, защото именно младите са бъдещето. „Вратите на Симитли са винаги отворени за подобни инициативи“, подчерта Апостолов и предложи сътрудничество между Общината и Нов български университет да се превърне в ежегодна традиция.

 

Председателят Вилимир Александров представи презентация, която имаше за цел да запознае студентите и преподавателите с Община Симитли и най – вече със спецификите, които открояват общината, а именно култура, традиции, празници, обичаи, забележителности и видни личности.

 

В рамките на деня студентите и преподавателите от НБУ, с любезното съдействие на домакините от Община Симитли, имаха възможността да посетят предприятията „KWT Construction“ и „Mareli Systems“, където се запознаха с тяхната дейност и научиха кое ги прави едни от най – успешните компании на територията на Югозападна България.

 

Обиколката продължи в Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, където участниците в Школата бяха посрещнати от директора Таня Янкова и зам.-директора Борислав Дафков.

 

След посещението в училището младите изследователите имаха възможността да посетят Центъра за настаняване от семеен тип в село Полена, където ръководителят на звено „Социални услуги” към Община Симитли - Ивайло Гоцев и Мария Стойчева, която е ръководител на центъра, запознаха своите гости със социалната политика на Община Симитли.

 

Посещението на студентите и техните преподаватели в Община Симитли завърши с посещение на Спортен комплекс – Симитли.

 

Основният организатор на днешното събитие Вилимир Александров подари на своите гости магнит и книга за Симитли за спомен от днешния ден.

 

Студентите и преподавателите останаха изключително очаровани от видяното и споделиха, че ще им бъде трудно да напишат проектите си и да дадат идеи за развитието на Симитли и превръщането на общината в иновативна, което всъщност е крайната задача в рамките на Школата. Според младите хора Симитли е пример за иновативен град, което всъщност затруднява тяхната задача.

 

ШКОЛАТА „ПОЛИТИКИ И ИНОВАЦИИ ЗА ГРАДОВЕТЕ“ предлага уникална възможност в интердисциплинарен диалог да се обсъдят структурите, участниците, процесите и предизвикателствата пред градското развитие и управление. Това e постигнато чрез динамичен и хармоничен микс от лекции на водещи изследователи и теренни обучения от експерти в областта.

 

Организатори:

 

департаменти „Политически науки“, „Администрация и управление“, „Архитектура“, „Философия и социология“, Лаборатория за анализ и политики за въздуха и Франкофонски център за академични постижения, като основни организатори са гл. ас. д-р Юлиана Хаджичонева от департамент “Администрация и управление” и доц. д-р Евелина Стайкова от департамент “Политически науки”. Община Симитли е партньор на второто издание на Школата.