Премини към основното съдържание

Любознателните малчугани от ДГ „Радост“ – Симитли „се потопиха“ в света на детската книга

По повод Международния ден на детската книга – 2 април, Народно читалище „Св. Климент Охридски“ – град Симитли отвори широки вратите на своята библиотека за най-малките жители на община Симитли.

 

Дечицата от групите „Сърнички“ и „Звездички“ на Детска градина „Радост“, филиал „Център“ и филиал „Ян Бибиян“, „се потопиха“ в света на приказките.

 

Любезните домакини от читалището в Симитли посрещнаха децата с усмивка и с вълнение, за предстоящата им среща в чудно красивия свят на книгите.  

 

Тодорка Костева запозна децата с библиотеката, както и с правилата за четене на книги, след което им прочете една интересна, но и много поучителна приказка от Ангел Каралийчев „Паничка мед“.

 

Имаше и забавни игри, в които децата участваха с голямо желание, показвайки знания, свързани с приказките. Това се случи по време на забавната детска игра „Познавате ли приказката?“.

 

От 1967 г., дата 2-ри април, е определена за Международен ден на детската книга. Тя съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни най-популярните приказки на всички времена. На 2 април, Международният ден на детската книга се отбелязва в цял свят.

 


През 1958 г. ЮНЕСКО учредява Международен Златен медал на името на Андерсен, наричан още Малка Нобелова награда.

 


Един път на две години тази награда получават най-добрият детски писател и художник на детски книги. Награждавани са Астрид Линдгрен, Селма Лагерльоф, Туве Янсон, Луис Карол, Валери Петров.

 


Ангел Каралийчев е първият български писател, вписан в Почетния списък на Международния Съвет за детската книга "Ханс Кристиан Андерсен".