Премини към основното съдържание

Лиляна Качулска, директор на Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“ - с. Долно Осеново: Най-старото училище в община Симитли следва идеите на будителството и динамиката на модерното образование

На 15 септември 2023 година училищния праг на Обединено училище "Св. Паисий Хилендарски" в Долно Осеново прекрачват 169 ученика, от които 13 първокласника. 

Празничните и приветливи класни стаиоборудвани с техника за съвременно обучение, училищното ръководство и учителите посрещат с радост учениците в родното им училище. Ведра обстановка, нови мебели във всяка класна стая и кабинет, удобни кътове за почивка, богатство от учебна и друга литература в новооткритата училищна библиотека са част от новостите, които училището предлага на своите възпитаници.

 

Изтеклата учебна година премина под знака на празничните 110 години от създаването на най-старото училище в община Симитли - Обединено училище „Св. Паисий Хилендарски“. - споделя директорът Лиляна Качулска. - Всички училищни дейности и мероприятия следваха идеята за будителството и съхраняване на традициите и ценностите в българското образование. Едновременно с това динамиката на съвременната епоха, дигитализацията на обществото, бурното развитието на модерните технологии и необходимостта от знаещи и гъвкави в уменията си млади хора, са основна част в приоритетите на училищната стратегия.

Статутът на училището като обединено дава възможност за професионално израстване чрез обучение по специалността „Икономическо информационно осигуряване" в професионално направление „Приложна информатика“.  И през новата учебна година вниманието на ръководството и учителите ще следва приоритетно прилагането на иновативни и интересни форми на преподаване. За тази цел училището се включва в редица проекти и следва добрите практики в образователния процес. Предстои изграждането на модерен STEM център и площадка за обучение по БДП. Много са успехите и поводите за гордост на училището в село Долно Осеново.

 

Всяко начало на учебната година училището запечатва със спомен и участие във фотоконкурс „Запечатано с балони“ на РААБЕ България.  И се нарежда в призовата тройка, а първокласниците се радват на невероятни награди.

"В продължение на две учебни години наши ученици поставят училището ни на призовото първо място в областта на НВО по чужд език в края на седми клас. - споделя с гордост Лиляна Качулска. - Традиционно е участието ни и добрите резултати в Националното състезание по правопис на английски език „Spelling Bee“, Националното състезание по история „Моята Родина“, състезанието по български език и литература „Стъпала на знанието“ и др. Наши ученици се включиха в Кръгла маса на тема "Живот и дело на Климент Охридски", организирана от НЧ "Св. Климент Охридски" - гр. Симитли и РИМ – гр. Благоевград."

Шестокласничката Цветелина Кюртова печели първа награда в категория „Стихотворения“ на конкурса „Аз – Паисий“, организиран от Начално училище „Св. Паисий Хилендарски“ – град Банско. Две поощрителни награди спечелиха Ивайла Чавдарова и Емили Змиярова за участие в конкурс на Списание Осем  „Имам самочувствие – пиша на български“, представяйки своята идея за съхраняване на родния български език.

 

В областта на спорта училището също бележи успехи, гордост за него е завоюваното второ място в областен кръг на състезанието “Млад огнеборец“.  

“Посрещаме Новата учебна година достойно - с високи резултати на учители и ученици, с гордост, че Обединено училище “Св. Паисий Хилендарски” е модерно, със съвременна материално-техническа база. Тук е мястото да благодаря на ръководството на община Симитли в лицето на кмета Апостол Апостолов. - казва Лиляна Качулска. - Пожелавам успешна, здрава и щастлива Нова учебна година на всички малки първокласници, които с трепет ще влязат в класната стая, на всички ученици, учители и родители! Да бъдем горди с нашето училище!”