Премини към основното съдържание

Кръгла маса запозна ученици и граждани с живота на Климент Охридски

По повод вековния юбилей на НЧ „Св. Климент Охридски – 1922“ – гр. Симитли, се проведе Кръгла маса на тема "Живот и дело на Климент Охридски".

 

В рамките на мероприятието, което е едно от поредните събития през месец ноември, посветени на 100 години Читалище - Симитли, историци, ученици и граждани се запознаха с живота на първият епископ, проповядвал на старобългарски език. 

 

Форумът бе открит от зам.-кметът на община Симитли - Евгения Георгиева, а присъстващи бяха още председателят на Общински съвет - Симитли Вилимир Александров, отец Спас Веселински, учителите по История и цивилизация: Йорданка Николова, Славчо Арабаджийски, Евелина Скендерова и учителят по Български език и литература - Екатерина Бамбова, читалищни дейци, ученици и граждани. 

 

Изключително интересна презентация за житието на Патрона на Читалището бе представена от д-р Елена Чалгънова, представител на Регионалния исторически музей - град Благоевград. Виртуално, но много ценно участие взеха учениците от ОбУ "Св. Паисий Хилендарски" - с. Долно Осеново, възпитаници на г-жа Йорданка Николова, които представиха своето виждане за Климент Охридски и поздравиха Читалището и неговите дейци по повод рождения им ден. Отец Спас Веселински също взе участие, като разказа за духовните дела на героя на днешното мероприятие. 

 

По време на кръглата маса, учениците от СУ "Св. Св. Кирил и Методий", показаха изключителни знания за живота на Климент Охридски. 

 

Събитията, посветени на празника на НЧ "Св. Климент Охридски - 1922" - гр. Симитли продължават. В събота, 19 ноември, ще се състои Нощта на театрите, на 25 ноември е кулминацията, когато ще се състои голям празничен концерт.