Премини към основното съдържание

Как ще отбележим 3 март в Симитли?

За поредна година хора от Симитли и съседните населени места ще поемат по пътя на освободителите за Националния празник – Деня на Освобождението.

 

От няколко години в Симитли е традиция празникът да се почита с поход към връх Кръста и поклон пред героите на паметника на върха, намиращ се край село Ракитна. Там руско-турските войски са застигнати от вестта за Освобождението.

 

Признателни симитличани, начело с кмета на общината Апостол Апостолов, изкачват всяка година на 3-ти март връх Кръста, намиращ се в западните склонове на Пирин, за да почетат паметта и да се преклонят пред героите освободители. Там, горе, всяка година, навръх Националния празник, химнът на Република България отеква в подножието на Пирин. И тази година, също!

 

Честването на 143 години свободна България започва сутринта, в 10:00ч., когато ще бъдат поднесени венци и цветя на трите паметника в град Симитли – „100 години свобода“, „Лъвчето“ и „Илинден“.

 

В 12:00 часа е поднасянето на венци и цветя на паметника, намиращ се на връх Кръста, край Ракитна.

 

Необходимо е да бъдат взети предвид следните мерки: задължително спазване на физическа дистанция от поне 1.5 м. между участниците в събитията; носене на защитна маска за лице, която покрива носа и устата, от всички участници в събитията, с изключение за времето на изказване при спазване на физическа дистанция от останалите участници. . Напомняме, че към момента сценичните и концертните изяви са преустановени.

 

Опазването здравето и живота на гражданите е основен приоритет. С общи усилия и отговорно отношение ще успеем да отдадем заслужена почит на националните герои и символи и да не позволим настоящата здравна и социална криза, вследствие на КОВИД-19 да ни разедини.

 

Във връзка с паленето на огньове, които са традиция на Националния празник, ръководството на Община Симитли отправя призив към всички граждани на община Симитли да бъдат внимателни, да не се палят гуми, лесно запалими предмети и да не се предприемат действия застрашаващи живота на хората.