Премини към основното съдържание

В навечерието на Илинден! Почетохме Свети Илия в село Ракитна

Ден преди 20-ти юли, когато Православната църква почита Свети Илия, жители на село Ракитна, техни роднини, близки и приятели се събраха на голям празник край едноименния параклис, изграден под вековен дъб с целебна сила.

 

Отец Яне отслужи тържествена литургия, след което благослови и вкусния курбан, приготвен по специална рецепта и дарен от хората за хората за здравето на всички.

 

Дълги трапези, отрупани с вкусни гозби и жива музика допринесоха за веселия празник, който се получи край малкия, но много красив параклис.

 

Кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров и кметът на Ракитна Стефан Костов, кметове на кметства запалиха свещ в параклиса и споделиха празника с всички, които в този ден избраха да прекарат времето си към красивия параклис, разположен на приказно красиво място. Гости на празника бяха още бившият зам.-областен управител Слави Христов и Анита Коцелова - зам.-областният управител, който се отказва от поста, за да заеме мястото на Виктория Василева в Парламента. 

 

Всички празнуващи, освен здраве, си пожелаха и още нещо – Свети Илия да покровителства селото и да закриля всички жители на Община Симитли!