Премини към основното съдържание

Темида отряза окончателно мерака на Дамян Качулски да стане кмет на Симитли, на прощаване го глоби и 1000 лева

Апостолов, Апостол Апостолов, Върховен административен съд

Бившият кандидат за кмет на Симитли Дамян Качулски се прости окончателно с идеята си да стане градоначалник. Без право на обжалване Върховен административен съд потвърди решението на ОИК – Симитли, която на 30.10.2023 г. даде пореден кметски мандат на Апостол Апостолов.

Във ВАС Качулски обжалва решението на Административния съд в Благоевград с искане то да бъде отменено и делото да се даде на друг съдебен състав, който отново да разгледа твърденията му за опорочен изборен процес. А те бяха, че в 3 от секциите е допускано гласуване на лица, които не фигурират в избирателните списъци, масово се гласувало с придружители, нерегламентирано се вкарвали предварително попълнени за Апостолов бюлетини и т.н. В Благоевград обаче не бе доказано нито едно от тези твърдения. Например съдебна експертиза преброи само 19 дописани под черта избиратели във всичките избирателни секции на общината, а съдът направи логичния извод, че дори да се приеме хипотетичната възможност всичките 19 лица да са гласували за избрания Ап. Апостолов, това няма да промени особено изборния резултат, защото на първи тур за Качулски гласуваха 2206-има избиратели, а за Апостолов – 5903.

Не успяха да обърнат хода на делото и свидетелските показания, според които „една жена пусна 2 бюлетини“ и „хора, които не ги знам какви са, пускаха по 2 или 3 бюлетини“. В крайна сметка магистратите приеха, че не може да се говори за сериозни нарушения, след като протоколите от СИК-овете са чисти, без корекции, и нито един от тях не е подписан „с особено мнение“.

На тази последна съдебна инстанция Качулски е осъден да плати и 1000 лв. за съдебни разноски.

Това е вторият му провал, свързан с местните избори в Симитли миналия октомври. Преди вота той подаде сигнал до прокуратурата за наличие на приготвени бюлетини с отбелязан номерът на Ап. Апостолов, които ще бъдат използвани в изборния ден на 29.10.2023 г. в негова полза, но Софийска градска прокуратура отказа да образува досъдебно производство.

Междувременно Д. Качулски даде заявка, че няма намерение да се отказва от политиката. След като за кратко бе заместник-кмет на Благоевград в екипа на издигнатия от ИТН Илко Стоянов, а в Симитли се опита да атакува кметския стол от Съюза на свободните демократи, този февруари той се появи на учредяването на новия политически проект на подсъдимия бизнесмен Васил Божков – Национално движение „Център“, и дори бе представен като председател на Изпълнителния съвет на „Център“ . 

Източник на информация и снимка: www.pirinsko.com