Премини към основното съдържание

Празнуваме покровителката на здравето - света Марина в Сенокос и Ракитна

На 17 юли православната църква ще почете св. Марина - покровителка не само на здравето, но и пазителка от змии. В община Симитли две са селата, които 

 

Сенокос ще посрещне поклонници – за празнична литургия, водосвет и курбан, на 15 юли от 13:00 часа в местността св. Марина, при новопостроения параклис близо до вековния бор, който пречиства и изцелява.

 

Потомци, излезли преди години от махатиле на село Ракитна и техни гости ще отбележат св. Марина с литургия и курбан за здраве на 17 юли. Родовата среща, както я определят празнуващите, ще се състои от 12:30 часа при едноименния параклис.

 

Казват, че Светицата посещава сънищата на хора, които вярват в нея, пророкува или дава съвети какво да се направи, за да се спасят вярващите от болести и нещастия. В много от църквите и манастирите, които носят нейното име има лечебни води, които са особено силни в деня на Света Марина – 17 юли.

 

Според народните вярвания Марина е символ на небесния огън, покровителка на жътвата и нивите. Почитането й съвпада с третия ден на горещниците. На 17 юли се пали новият жив огън. Той се прескача за здраве, а хората си взимат от него, за да запалят огнището. Вярва се, че през тези дни, който се изкъпе в бликнала топла вода, няма да боледува през цялата година.