Премини към основното съдържание

"Православният храм е небе на земята!" - този ценен урок научиха учениците от 3-ти и 4-ти клас на училището в Симитли

Учениците от 3 ,,в‘‘ и 4 ,,а‘‘ класове при СУ ,,Св.Св.Кирил и Методий‘‘ - град Симитли и учителите им по религия г-жа Мария Шалдева и г-жа Илонка Сотирова посетиха едноименния храм ,, Св. Св. Кирик и Юлита‘‘ в гр. Банкя край София и Клисурския манастир.

 

Учениците с вълнение разказваха за житието на Св. Кирик и Юлита.

 

Света Юлита била млада жена с благороден произход, от рода на някогашните римски императори, която рано овдовяла и останала с малко дете, което при кръщението нарекла Кирик. Била вярваща християнка, която възпитала и детето си в християнската вяра. Загинала мъченически заедно с невръстния си син по време на гоненията срещу християните при Римския император Диоклетиан. Това станало в 304 година.

 

Мощите на светците били намерени нетленни. И до днес те са чудотворни. Част от тия мощи се намира в Охрид, в църквата "Св. Богородица".

 

На 15 юли Православната ни Църква чества паметта на светите мъченици Кирик и Юлита.

 

Всички се докоснахме до иконите светини и отправихме молитвите си за здраве на близки и добруване за България.

 

Отпихме и глътка вода от чешмата, направена през 1868 година, от която поколения банчани са отпивали.

 

Денят беше изпълнен с много смях и игри в местния Централен парк ,,Кестените‘‘.

 

Клисурският манастир Света Петка Параскева се оказа интересно място, с красива природа наоколо. Църквата е малка, но с хубави стенописи и олтар, с добре поддържан и подреден двор, с много интересна чешма, което впечатли малките християнчета.

 

Манастирът е от времето на Второто българско царство. Има легенда, че цар Иван Асен II поискал мощите на Света Петка Българска да бъдат пренесени в столицата Търново. Литийното шествие с мощите на светицата поспряло за почивка край сегашния Клисурски манастир и станало чудо – мястото било осветено от нетленното тяло на Света Петка. Тогава местните построили на това място църква, а по-късно и манастир.

 

В двора на манастира е и новопостроения храм ,,Въведение на Пресвета Богородица‘‘, от който всички излязохa просветлени!

 

Екскурзията завърши и всички си пожелахa хубаво лято и до нови срещи наесен в училище.