Премини към основното съдържание

От средата на октомври 230 хил. български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу грип безплатно

Тази година 230 хил. български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно. Ежегодно противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

 

Желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при своя общопрактикуващ лекар след средата на октомври.

 

Допълнително, след началото месец октомври в аптечната мрежа ще бъдат осигурени още около 160 ваксини срещу сезонния грип.

 

Защо е важно да се ваксинираме срещу грип, след като през изминалия грипен сезон 2020/2021 заболеваемостта беше изключително ниска и грипни вируси не се изолираха?

 

Сезон 2020/2021 беше по-особен по отношение на грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ), като бяха отчетени изключително ниски нива на активност в Северно полукълбо. Това се дължи на повсеместно въведените мерки за ограничаване на COVID-19 в държавите. Сезонният грип, както и коронавирусната инфекция се разпространяват по въздушно-капков път. Ето защо носенето на маски, недопускането струпване на хора в затворени помещения, спазването на стриктна лична хигиена и честата дезинфекция на общоупотребими повърхности ограничи рязко респираторните заболявания, в т.ч. и сезонния грипа.

 

На този етап не е възможно да се каже категорично как ще се развие грипният сезон 2021/2022 – дали налагането на строги мерки отново ще ограничи разпространението на грипния вирус или поради продължителното потискане той ще мутира в нови, по-агресивни щамове. Сигурно е обаче, че през предстоящия грипен сезон грипните вируси ще си взаимодействат с нови варианти на SARS-CoV-2. Допълнително, поради слабото разпространение на грипните вируси през изминалия сезон, сега повече хора ще са податливи на заболяване.

 

Как да се предпазим от грип?

 

Ваксинирането е най-добрата защита срещу грипните вируси. Противогрипните ваксини се прилагат от десетилетия ежегодно по света на стотици хиляди хора от различни възрасти.

 

Най-рискови за заболяване с тежко протичане и опасност от смъртен изход са възрастните лица над 65 г., както и лицата с хронични заболявания на дихателната, сърдечно-съдовата системи, с диабет, лица на хемодиализа.

 

Важно е да се знае, че симптомите на сезонния грип наподобяват симптомите при COVID-19. Грипът също е респираторно заболяване, което протича с температура, възпалено гърло, отпадналост и кашлица. Заболяването с грип след прекарана коронавирусна инфекция би се отразило сериозно на възрастните хора, на гражданите с хронични и придружаващи заболявания, както и на бременните жени. За хората, преболедували COVID-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

 

Можем ли да се ваксинираме срещу грип и срещу COVID-19?

 

Съгласно Кратката характеристика на продукта, ваксината срещу COVID-19 се прилага в отстояние от 14 дни от друга ваксина.

 

Грипът е сезонна инфекция и трябва да се ваксинираме преди неговото идване. COVID-19 е пандемия и ваксинацията срещу коронавирусната инфекция е възможна през цялата година.