Премини към основното съдържание

На Трифон в евросело Черниче

Трифон Зарезан

Трифон Зарезан е!

 

Днес, когато Православната църква почита Свети мъченик Трифон е и традицията в първия ден от месец февруари,  да се зарязват лозите. Така беше и тази година в село Черниче. Трифон Зарезан е много уважаван празник от хората на община Симитли! Всяка година навсякъде в общината се чества този празник.

 

Днешния празничен ден в селото започна с литургия в храм "Св. Георги Победоносец", която бе отслужена от отец Велизар и отец Бисер. В храма се съхраняват мощи на Св. Трифон, затова свещеникът пожела на всички да бъдат закриляни от светеца, както и от Св. Георги, тъй като на него е наречена църквата.

 

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателя на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров също уважиха празника. В храма в селото те запалиха свещ за здраве и благоденствие на всички.

 

Кметът на село Черниче Георги Стефанов добави, че празникът, посветен на Св. Трифон е част от ежедневието на хората в населеното място. 

 

Лозята в двора на църквата бяха зарязани от Недко Косов, също и от кмета на община Симитли Апостол Апостолов и кмета на село Черниче Георги Стефанов.